"Националната лотария" не била плащала рекет на управляващите

Нито "Националната лотария", нито "Ню Геймс" (фирмите, чрез които оперираше най-голямата частна лотария, б. р.) са вадили пари от сметките си за плащане на рекет на управляващите.

Това стана ясно от интервю пред Нова телевизия на изпълнителния директор на лотарията, която е в процедура по фалит, Димитър Ганев.

"Ню Геймс" и "Националната лотария" пари не са давали", каза Ганев. От думите му стана ясно, че това лесно може да се провери, защото от 4 месеца текат данъчни ревизии на фирмите. 

Коментарът му бе по повод твърденията на мажоритарния акционер в лотарията – Васил Божков, че е плащал такса "спокойствие" в размер на 20% от печалбата на лотарията, в резултат на което е предал на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов над 60 млн. лв. за последните три години. Божков показа и разпечатки от сметката му в "УниКредит Булбанк", от които се вижда как е изтеглил кеш близо 12 млн. лв. през последните години.

Ганев все пак уточни, че Васил Божков има много бизнеси и "не е човек, който ти дава отчет какво прави",включително с парите от сметките си.

По думите на Димитър Ганев 20% от печалбата на лотарията като сума се равнява на около 20 млн. лв. годишно в последните години, когато оборотите на дружествата бяха огромни (достигащи до 1.5 млрд. лв. годишно, б. р.).

Димитър Ганев заедно с брат му държат по 22% от фирмите, с които оперираше лотарията, а Божков е техен съдружник с мажоритарен дял от 51%. Още преди да избухнат скандалите около лотарията Ганев твърдеше, че той и брат му в основата на успеха на лотарията, която са разработили от нулата, а Божков е просто акционер, който не им се е бъркал в оперативното управление.

"Г-н Божков е един предвидим партньор и не съм имал сериозни проблеми в бизнес отношенията с него", посочи Ганев. Шефът на лотарията подчерта, че той и брат му са имали делови бизнес отношения с Божков, но най-близките партньори на обвиняемия хазартен бос винаги са били семейство Найденови.

Ганев разказа още, че през 2013-2014 г., когато се развиват събитията с данъчната поправка, визирани в сигнала на Васил Божков, лотарията не е имала интерес да се занимава с тази тема.

"Националната лотария" започна да разпространява билети в края на 2012 г. През 2013 г. ние бяхме много малка компания. Преди 7 години никой в България не знаеше какво е лотариен билет. През 2013 и 2014 г. основната ни тема не е била законодателството, а дали ще убедим българите, че този продукт има място на българския пазар. Не съм знаел за такава сделка и не мисля, че въобще такава сделка би била интересна за нас в онзи момент",разви своята версия Ганев. По думите му през 2014 г. големите дружествата на Божков не са били лотариите, а "Еврофутбол" и "Евробет".

Междувременно, справка на Държавната комисия по хазарта, че освен лотариите именно "Еврофутбол" и "Евробет" са фирмите, ползвали схемата с по-ниската данъчна ставка, още в началото на 2014 г., по времето на кабинета "Орешарски".

Димитър Ганев продължава да твърди, че законът е давал право на избор на лотариите да плащат по-ниска такса и той самият винаги е бил убеден, че "плащаме всичко по закон".

По думите на Ганев в момента държавата си търси от лотариите 235 млн. лв.

Той и екипът му все още не са се отказали изцяло от бизнеса, като все още се надява да спаси поне сайтът "7777", който по думите му е станал сайт №1 за хазартни игри у нас. Въпросният сайт е с временно отнет лиценз и блокирани сметки заради делата за неплатени такси за хазарт, но за разлика от лотариите, дейността му не е забранена. Именно запазването на онлайн игрите "7777" е била темата на последния разговор между Ганев и Божков преди няколко месеца.

Освен в България братя Ганеви и Васил Божков имат печеливша лотария и в Молдова, където спечелиха концесия да управляват националната лотария на страната за 15 години.

Шефът на лотарията коментира и темата с чешката компания SAZKA Group, за която Божков твърди, че е прогонена заради натиска на управляващите да запазят рекета. Ганев потвърди, че е имал дълги делови срещи с представители на компанията, които са проучвали бизнеса на лотариите, за да отправят оферта за дела на Божков (51%). Ганев дал мнение, че предложената цена от 1 млрд. лв. е ниска, но за него и брат му нищо не би се променило, защото те са възнамерявали да запазят дяловете си от по 22%.

Димитър Ганев съобщи още, че е бил викан на разпит от прокуратурата, но срещу него не е известно да са повдигани обвинения.  

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини