В Сибир с 10 градуса по-топло от нормалното през последните три месеца

    Температурите са били с 10 градуса Целзий над средните стойности миналия месец в Сибир, в който е голяма част от вечната замръзналост на Земята,

    Тази година е регистриран най-топлия месец май в света откак има измервания, съобщи мрежата за наблюдение на климата на Европейския съюз в петък. Службата за изменение на климата в Коперник (C3S) заяви, че май 2020 г. е с 0.63° C по-топъл от средното (за прериода от 1981 до 2010 г.), като над средните температури са отчетени в части от Аляска, Европа, Северна Америка, Южна Америка, част от Африка и Антарктида.

    По-специално Западен Сибир е необичайно топъл от няколко месеца насам, заяви старши ученият в C3S Фрея Вамборг пред AFP.

    "Наистина големите аномалии започнаха през януари и оттогава този сигнал е доста устойчив", казва тя.

    Горещата вълна в части на Сибир и Аляска е особено тревожна за регионите, които бяха обхванати от огромни горски пожари миналата година, подхранвани от рекордната жега, и където Коперник предупреди за появата на "зомби" пламъци тлеещи под земята.

    Мониторинговата мрежа заяви, че в Сибир е имало "силно аномални" температури през целия период от март до май. Те достигат близо 10° C над средното ниво от периода 1981- 2010 г. над части от реките Об и Енисей, където се отчита "рекордно ранно разпадане на речния лед".

    Коперник регистрира температури над средните в голяма част от Арктика от март до май, въпреки по-студената пролет в Северна Канада. В части от Европа - от Балканите до Скандинавия, също бе по-хладно от средната температура през май, както и в Австралия, Южна Азия и източната част на САЩ.

    В световен мащаб се регистрира продължителен период на повишаване на средните температури от 2002 г. насам, като последните пет години са най-горещите.

    В района на Арктика средните температури са се повишили с два градуса по Целзий от средата на 19 век, което е почти двойно повече от средното за света.

    Това ускори топенето на дебелите километър ледове в Гренландия и доведе до нетна загуба от 600 милиарда тона ледена маса за годината и осигури около 40 процента от общото покачване на морското равнище през 2019 г.

    Вечната замръзналост в руските и канадските гори съдържа 1,5 милиона тона въглероден диоксид - около 40 пъти повече от сегашните годишни емисии.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини