Националният оперативен щаб ще работи до края на годината, нищо не е свършило

Националният оперативен щаб ще работи до края на годината, каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Щабът няма да се разформирова, за да има готовност, ако се появят по-лоши събития.

Дотогава щабът трябва да гарантира облекла, маски, тестове, лекарства, които до този момент лекарите смятат, че могат да се ползват. Всеки ден на електронен сайт ще се публикува актуална информация. Трябва да се научим да живеем с този вирус. Благодарност не сме очаквали, но последният, който трябва да питат за всяване на паника, е щабът и мен, допълни Борисов. Най-меките мерки, с най-малко ограничения, най-правилно поставени за най-кратко време с най-добрия резултат са в България, добави още той.

Трябва да свикнем с мисълта, че този вирус съществува, няма ваксина, и да се пазим, каза още той и подчерта, че маските може да се носят по желание.

Показахме като нация, че можем да се пазим и съхраняваме. Безспорно е, че дистанцията, дисциплината и дезинфекцията дадоха възможност да подготвим болниците, облеклата, лекарствата. Огромен труд се вложи, но успяхме да третираме болните си с онова, което светът каза, че е най-доброто, каза Борисов. Той благодари на щаба и на всички, работили денонощно.

Няма да се сваля карантината засега за посочените в заповедта на министъра на здравеопазването. Борисов изрази надежда, че на 15 юни ще се пътува нормално между България и Гърция.

Всички средства, отпуснати допълнително на Министерството на здравеопазването и на МВР за борба с COVID-19, ще бъдат отчетени, посочи още Борисов.

Влизащите чужденци от страни с риск биха донесли отново заразата - притеснение и риск има, каза още Борисов и отбеляза, че в същото време цели сфери на стопанския живот са жизненоважни. Има много заводи, в които инженерите не могат да дойдат, добави той и посочи случай за специалисти от Германия, които не могат да дойдат в България. Не е лесно, но така трябва да се опитаме да преминем през тази криза, която не е завършила, допълни премиерът Борисов. Той спомена и туризма.

Борисов не отговори с конкретика как ще продължат нещата след 15 юни. Той не даде отговор по същество на въпроса за парите за коронавируса и прозрачността около тяхното харчене. Няколко пъти премиерът се позова на стреса, който непрекъснатите появи на НОЩ може да предизвиква. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ок
    Октавиан
    0 0
    10:49, 4 юни 2020
    Казаха че кучето на Бойко заболяло от Корона вируса
Последни новини