ЕК иска повече пари за гражданска защита и хуманитарни дейности

Европейската комисия поиска днес да разполага с повече пари и власт при решаването на предизвикателствата от областта на гражданската защита и хуманитарната дейност. Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич уточни на пресконференция, че ЕК настоява за тройно увеличение на бюджета за гражданска защита - от 1,1 млрд. евро досега, на 3,1 млрд. евро в общия бюджет до 2027 година.

За следващите седем години комисията желае бюджетът за хуманитарни дейности да бъде увеличен до 15 млрд. евро. Ленарчич добави, че ЕК иска да има думата при съгласуването на хуманитарните дейности, осъществявани от държавите в ЕС.

Еврокомисарят допълни, че комисията предлага тя да предоставя от свое име помощ за справяне при бедствия, осигурена от държавите, като финансира дейностите от европейския бюджет. По неговите думи бюджетът на ЕС за хуманитарни дейности е бил недостатъчен и преди пандемията от Ковид-19.

Ленарчич уточни, че когато Италия първа е поискала помощ за справяне с разпространението на новата болест през февруари, ЕК е предала молбата към останалите държави в ЕС, но никой не се е отзовал. Досега европейската система за гражданска защита разчиташе основно на съпричастност между държавите и зависеше от доброволни предложения за съдействие. Това осигуряваше решение при ограничени кризи, засягащи една или няколко държави. Този подход не действа достатъчно добре при много пострадали държави, или когато всички страни от ЕС са засегнати едновременно, поясни той.

При представянето на новото си предложение за бюджета на ЕС до 2027 г. миналата седмица комисията посочи, че разчита на въвеждането на нови данъци, за да се покрият допълнителните разходи. Предложението на комисията не получи широка подкрепа от Европейския парламент и предстои да бъде оценено от Европейския съвет по-късно този месец. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини