24 °C

Откриха екзотична материя във вътрешността на неутронните звезди

Неутронните звезди оглавяват списъка с най-вкусни обекти във Вселената. Първо, бе гъстата “ядрена паста” под кората им. А сега се появяват нови доказателства, че ядрата на повечето масивни неутронни звезди са съставени от екзотичен бульон от субатомни частици, наречени кварки.

Физици извършиха нови изчисления, използвайки данни от гравитационни вълни, засечени за пръв път от сблъсък на наутронна звезда през август 2017, наред с наблюдения на необичайно масивни неутронни звезди. Заключенията им подсказват, че ядрата на най-масивните неутронни звезди са толкова плътни, че атомните ядра престават да съществуват, кондензерайки се в кваркова материя.

Потвърждението на наличието на кваркови ядра във вътрешността на наутронните звезди, бе основна цел на физиците, откак подобна вероятността бе допусната за пръв път преди около 40 години.

Неутронните звезди са на практика мъртви – останки от масивни звезди от около 8 - 30 слънчеви маси. При превръщането на тези звезди в свръхнови, голяма част от масата им се разсейва в пространството, а ядрото се превръща в обект с огромна плътност.

Резултатът е неутронна звезда от около 1.1 и 2.3 слънчеви маси, събрана в малка, плътна сфера с диаметър около 10-20 км.

5 големи неутронни звезди, всяка от които по-масивна от слънцето, биха се побрали в Адриановия вал.

При образуването на свръхнова, протоните и електроните в атомите, съставляващи обекта, биват компресирани в неутрони и неутрино. Неутринотата успяват да се измъкнат, което поставя неутроните под толкова голямо налягане, че те започват да се сливат, превръщайки неутронната звезда в едно голямо ядро, с плътност над 100 трилиона пъти по-висока от тази на водата в основата на кората.

Очакванията на учените са плътността да се увеличава в дълбочина, и ето тук се намесва идеята за кварковите ядра. Кварките са фундаментални субатомни частици, които се комбинират, за да образуват други частици като протоните и неутроните.

В продължение на няколко десетилетия, астрономите смятаха, че при наличието на достатъчно топлина и плътност, неутроните се разпадат на съставните си кварки и образуват бульон от кварки.

Трудно е да се определи какво има във вътрешността на неутронна звезда. Затова регистрираният през август 2017 сблъсък на GW170817 бе вълнуващ за астрономите - начинът, по който двете звезди се променили с приближаването си една към друга до такава степен, че да се деформират гравитационно, би могъл да разкрие повече за вътрешната им структура.

Изследователите използвали познанията си за гравитационните вълни от споменатия сблъсък и теоретични резултати от физиката на частиците, за да направят изчисленията си. Открили, че масивни неутронните звезди от поне 2 слънчеви маси, демонстрират характеристики, подсказващи наличието на огромно ядро от кваркова материя – с големина над половината от целия диаметър на неутронната звезда.

Изчисленията показали, че трябва да се случва нещо наистина странно, ако ядрата на тези звезди не са изградени от кваркова материя.

Съществува вероятност, макар и малка, всички неутронни звезди да са съставени само от ядрена материя.

Откритието на кваркова материя във вътрешността на неутронна звезда е вълнуващо не просто само по себе си – то може да ни помогне да научим повече за най-ранните моменти от раждането на вселената.

Космолозите вярват, че за няколко микросекунди след Големия взрив, известни като кваркова епоха, вселената е била изпълнена от горещ бульон от кварк-глуонна плазма, която бързо се сляла в адрони.

В наши дни кварки можем да наблюдаваме само за кратко при експерименти в адронни колайдери.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Пешев
  0 0
  22:43, 5 юни 2020
  Сектата "Свидетели на гравитацията пак "открили" нещо. Аман от пророчества.

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини