16 °C

Джебел вади съкровищата на владетели от бурените…

Твърдината, която плени най-могъщия владетел в началото на 10 век в Източна Европа, и която той реши да превърне в библиотека. В тайните й подземия пък са скрити съкровища…

Родопският Царевец, крепостта Устра. Извисяваща се над Джебел, примамваща любопитството с уникалната гледка, шептяща митове и легенди, притаила в себе си векове история, кътаща тайни. И в същото време останала някъде встрани, буренясала, забравена.
Не може обаче върхът да остане скрит. Крепостта Устра е в сърцето на програмата за културно развитие на Община Джебел. „Тъмното средновековие“ на неглижиране на богатствата на региона са вече в миналото.

Ренесанс на културата

„Джебел има изключителен потенциал, който в продължение на десетилетия не е бил разработван. Той е оставен встрани, имало е някакви идеи, които са прашасвали и регионът сякаш умишлено се е самоизтласквал от вниманието, което трябва да получи. Което обезателно трябва да получи. Затова и една от първите ни задачи при формирането на програмата за управление бе да подредим в спешен порядък приоритетите за развитие на културния туризъм. А на първо място в тях, разбира се, е популяризирането на културните и исторически обекти на територията на общината“, посочва кметът Неджми Али.
Всеки местен знае за крепостите Устра, Маласар, Светилището Овчево, Светилището Илкая /Йелкаясъ/ и всеки може да разкаже преданията за обектите. Преразказвани от поколения, украсени, но съдържащи в ядрото си истината и историческата памет на региона. От древността до наши дни.

Но това не е достатъчно. Джебел иска да се отвори към света, да разкаже за себе си, не на своите потомци, а на останалия свят.
Общината вече планира отпечатване на информационни и рекламни брошури за отделните обекти, пътеводители към тях, но също и изграждане на така необходимата инфраструктура към всяка от древните перли в региона.
Предстои да бъде разработен туристически-информационият център в града. В него ще бъдат изложени в музейна сбирка артефакти, колекция от минерали, информационни табла с карти на природно-исторически обекти като крепостите Устра, Антична скална гробница „Хамбар кая“ и Скална гробница находящи се в с.Воденичарско, Маласар, тракийското светилище при с. Овчево, водопада „Марф“ и др. Табла със снимки на природни и архитектурни забележителности като Лебедовите езера, Остър камък, Римските мостове. Ще предоставя информационни брошури, маршрутни схеми, картички и сувенири. Центърът ще разполага с гидове със собствен транспорт за посещение на избрани обекти. Картички и дори пощенски марки ще популяризират културните обекти…
В центъра на града ще бъде изградена стационарна сцена за културни мероприятия с амфитеатрална част с възможност за прожекции на мултимедийни рекламни клипове за региона за промотиране на културно – историческите обекти на територията на общината.

Цар Симеон, книгите, съкровищата…

На 9 километра от Джебел, на 1114 метра в посока небесната шир, близо до село Устрен. Там се намира Устра, строена през Х век, за да охранява търговските пътища. Стъпила върху отвесни скали, с над 100-метрова стена, отбранителни кули. Тя е смълчана през вековете, а трябва да разказва…
Цар Симеон Велики се влюбва в крепостта Устра. Една от най-добре защитените твърдини в ранното Средновековие. Най-могъщият владетел на Европейския югоизток в началото на десети век обаче решава да съхранява книжнина зад непрестъпните крепостни стени. Да превърне Устра в библиотека.
Под крепостта са изкопани множество подземни входове. Преданията разказват, че при всеки вход е скрито огромно съкровище. Най-интересните царски градове с огромни скривалища са Плиска, Устра и Никополис ад Нестум. Това са пътищата, които са свързвали Севера и Юга. По образец от Устра е създадено и водохранилището при Плиска. За това прочуто съоръжение има много легенди. Дълго време нападателите на крепостта не могли да открият откъде черпят вода защитниците на твърдината.
Най-сетне хванали една старица от местността, която водела кози на паша. Изклали й животните, а тя им разкрила тайната: „Вземете едно магаре, давайте му три дни сол да ближе и не му давайте вода. То само ще ви заведе при изворите, които са завардили хората“.
Такава е била гибелта на Великата крепост Устра. Но съкровищата никой не успял да открие.
А може би те са в книжнината на цар Симеон, а може би гледката от върха, която праща взора към хоризонта, разказвайки за безсмъртието?
Всеки сам може да открие отговорите…

Пътят

До крепостта може да се стигне чрез подходи от село Лебед или от село Устрен. Пътят през село Лебед е по-лесен за изкачване, но по-труден за откриване. Ако изберете втория път, трябва да поемете по автомобилния път към с.Устрен. Малко преди селото е отбивката с черен път от 2,5 км., която води към крепостта Устра. На втория километър е разклонението за хижа „Устра“, която работи целогодишно и разполага с 22 места за настаняване, туристическа кухня, столова и лавка. След хижа „Устра“ горска пътека води до самата крепост.

Планът

Община Джебел планира прокарване на туристически и екопътеки до крепостите Устра, Антична скална гробница „Хамбар кая“ и Скална гробница находящи се в с.Воденичарско, Маласар, тракийското светилище при с. Овчево, водопада „Марф“ и др. Край пътеките ще бъдат изградени заслони и места за пикник. В същото време ще се проведат курсове за обучение на гидове, които да насочват туристите. Местният бизнес пък ще бъде подпомаган за изграждане на семейни хотели, хижи и заведения за хранене край обектите.

Целта

„Джебел съществува и той е интересен. Джебел има какво да покаже, има какво да разкаже, има с какво да остане в спомените на всеки турист. Това е нашата цел. Регионът ни има потенциал както в културно-историческия туризъм, така и в балнеоложкия с уникалната си минерална вода, чието находище бе изоставено в продължение на десетилетия. Джебел има огромен потенциал за развитие на бизнеса, почва за родни и чужди инвестиции“, категоричен е кметът Неджми Али.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
21 окт 2020
Последни новини