19 °C

Джебел вади съкровищата на владетели от бурените…

Твърдината, която плени най-могъщия владетел в началото на 10 век в Източна Европа, и която той реши да превърне в библиотека. В тайните й подземия пък са скрити съкровища…

Родопският Царевец, крепостта Устра. Извисяваща се над Джебел, примамваща любопитството с уникалната гледка, шептяща митове и легенди, притаила в себе си векове история, кътаща тайни. И в същото време останала някъде встрани, буренясала, забравена.
Не може обаче върхът да остане скрит. Крепостта Устра е в сърцето на програмата за културно развитие на Община Джебел. „Тъмното средновековие“ на неглижиране на богатствата на региона са вече в миналото.

Ренесанс на културата

„Джебел има изключителен потенциал, който в продължение на десетилетия не е бил разработван. Той е оставен встрани, имало е някакви идеи, които са прашасвали и регионът сякаш умишлено се е самоизтласквал от вниманието, което трябва да получи. Което обезателно трябва да получи. Затова и една от първите ни задачи при формирането на програмата за управление бе да подредим в спешен порядък приоритетите за развитие на културния туризъм. А на първо място в тях, разбира се, е популяризирането на културните и исторически обекти на територията на общината“, посочва кметът Неджми Али.
Всеки местен знае за крепостите Устра, Маласар, Светилището Овчево, Светилището Илкая /Йелкаясъ/ и всеки може да разкаже преданията за обектите. Преразказвани от поколения, украсени, но съдържащи в ядрото си истината и историческата памет на региона. От древността до наши дни.

Но това не е достатъчно. Джебел иска да се отвори към света, да разкаже за себе си, не на своите потомци, а на останалия свят.
Общината вече планира отпечатване на информационни и рекламни брошури за отделните обекти, пътеводители към тях, но също и изграждане на така необходимата инфраструктура към всяка от древните перли в региона.
Предстои да бъде разработен туристически-информационият център в града. В него ще бъдат изложени в музейна сбирка артефакти, колекция от минерали, информационни табла с карти на природно-исторически обекти като крепостите Устра, Антична скална гробница „Хамбар кая“ и Скална гробница находящи се в с.Воденичарско, Маласар, тракийското светилище при с. Овчево, водопада „Марф“ и др. Табла със снимки на природни и архитектурни забележителности като Лебедовите езера, Остър камък, Римските мостове. Ще предоставя информационни брошури, маршрутни схеми, картички и сувенири. Центърът ще разполага с гидове със собствен транспорт за посещение на избрани обекти. Картички и дори пощенски марки ще популяризират културните обекти…
В центъра на града ще бъде изградена стационарна сцена за културни мероприятия с амфитеатрална част с възможност за прожекции на мултимедийни рекламни клипове за региона за промотиране на културно – историческите обекти на територията на общината.

Цар Симеон, книгите, съкровищата…

На 9 километра от Джебел, на 1114 метра в посока небесната шир, близо до село Устрен. Там се намира Устра, строена през Х век, за да охранява търговските пътища. Стъпила върху отвесни скали, с над 100-метрова стена, отбранителни кули. Тя е смълчана през вековете, а трябва да разказва…
Цар Симеон Велики се влюбва в крепостта Устра. Една от най-добре защитените твърдини в ранното Средновековие. Най-могъщият владетел на Европейския югоизток в началото на десети век обаче решава да съхранява книжнина зад непрестъпните крепостни стени. Да превърне Устра в библиотека.
Под крепостта са изкопани множество подземни входове. Преданията разказват, че при всеки вход е скрито огромно съкровище. Най-интересните царски градове с огромни скривалища са Плиска, Устра и Никополис ад Нестум. Това са пътищата, които са свързвали Севера и Юга. По образец от Устра е създадено и водохранилището при Плиска. За това прочуто съоръжение има много легенди. Дълго време нападателите на крепостта не могли да открият откъде черпят вода защитниците на твърдината.
Най-сетне хванали една старица от местността, която водела кози на паша. Изклали й животните, а тя им разкрила тайната: „Вземете едно магаре, давайте му три дни сол да ближе и не му давайте вода. То само ще ви заведе при изворите, които са завардили хората“.
Такава е била гибелта на Великата крепост Устра. Но съкровищата никой не успял да открие.
А може би те са в книжнината на цар Симеон, а може би гледката от върха, която праща взора към хоризонта, разказвайки за безсмъртието?
Всеки сам може да открие отговорите…

Пътят

До крепостта може да се стигне чрез подходи от село Лебед или от село Устрен. Пътят през село Лебед е по-лесен за изкачване, но по-труден за откриване. Ако изберете втория път, трябва да поемете по автомобилния път към с.Устрен. Малко преди селото е отбивката с черен път от 2,5 км., която води към крепостта Устра. На втория километър е разклонението за хижа „Устра“, която работи целогодишно и разполага с 22 места за настаняване, туристическа кухня, столова и лавка. След хижа „Устра“ горска пътека води до самата крепост.

Планът

Община Джебел планира прокарване на туристически и екопътеки до крепостите Устра, Антична скална гробница „Хамбар кая“ и Скална гробница находящи се в с.Воденичарско, Маласар, тракийското светилище при с. Овчево, водопада „Марф“ и др. Край пътеките ще бъдат изградени заслони и места за пикник. В същото време ще се проведат курсове за обучение на гидове, които да насочват туристите. Местният бизнес пък ще бъде подпомаган за изграждане на семейни хотели, хижи и заведения за хранене край обектите.

Целта

„Джебел съществува и той е интересен. Джебел има какво да покаже, има какво да разкаже, има с какво да остане в спомените на всеки турист. Това е нашата цел. Регионът ни има потенциал както в културно-историческия туризъм, така и в балнеоложкия с уникалната си минерална вода, чието находище бе изоставено в продължение на десетилетия. Джебел има огромен потенциал за развитие на бизнеса, почва за родни и чужди инвестиции“, категоричен е кметът Неджми Али.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини