28 °C

Какво предвижда новият Закон за ВиК

Очаква се следващата седмица проектът на Закон за ВиК да бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Тя напомни, че НС взе решение до 15 май да се публикува за обществено обсъждане проектът на закон и допълни, че на 5 май е било публикувано за обществено обсъждане Приложение 3, като то е приключило на 19 май и е изпратен докладът за предварителна оценка в МС, а срокът за одобряването е една седмица. След това на портала за обществените консултации и на сайта на МРРБ ще бъде качен текстът на проектозакона за обществено обсъждане.

Министърът изтъкна, че сега отрасълът работи в сложна и фрагментирана нормативна уредба и има нужда от такава, която да урежда всички отношения във ВиК сектора.

Тя напомни, че проектозаконът предвижда запазване на собствеността на инфраструктурата - публична държавна и публична общинска. В една административна област определяме един ВиК оператор, каза министърът. Асоциациите по ВиК ще сключат договори с ВиК оператора за срок до 30 години, а не 15, както е досега. С проектозакона се създава отделна Комисия за регулиране на ВиК сектора. Целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост и прецизност при определяне на цените на ВиК услугите и проследимост на отрасъла. Предвижда се да се осигури целево финансиране на отрасъла чрез държавния бюджет, като цените се предлага да са двукомпонентни, без това да ги завишава. Едната компонента се предлага да е постоянна и да е свързана с условно постоянните разходи на ВиК оператора, а - другата да е променлива, съобразно количествата, които всеки потребител е използвал.

Министърът каза още, че ВиК холдингът се структурира в момента и има избран надзорен и управителен съвет, както и изпълнителен директор. Има срок, в който звената трябва да се структурират и да започне прехвърлянето на активите - държавна собственост, от ВиК операторите към холдинга. Определят се 28 обособени територии, в които ще има един ВиК оператор и една ВиК асоциация, като по това има възражение само от Националното сдружение на общините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Мн
  Много
  8 0
  19:30, 28 май 2020
  Много шапки отгоре над Оператора. Асоциация, Комисия, Холдинг. Хем водата не става за пиене, хем ще плащаме повече. Никой не ни пита за раздутата администрация. Преди по-добре си гледаха работата. Основното е подмяна на водопроводите по населените места. Инвестиции. Само разходите за асоциации, комисии и холдинги ще са достатъчни за подмяна на водопроводите в страната. Луди сте за връзване, но най-доброто ще е да бъдете изметени.
 • 2
  Во
  Вода
  2 0
  10:35, 29 май 2020
  Докато загубите на вода, открадната и изтекла незнайно, се заплаща солидарно от добросъвестните платци, и холдинга и операторите ще им е през щепсела за остарелите водопроводи и инвестиционни политики. Ще си забиват клиновете един върху друг докато издържат и ще копаят дупка върхо дупка. Боли ги фара тя цената си включва всичко.
 • 3
  Jo
  John
  1 0
  13:45, 29 май 2020
  такса водомер, ползваш, не ползваш, плащаш, ТОВА Е НАГЛОСТ!

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини