Още 26 арестувани в Белгия и Франция във връзка с камиона с трупове в Есекс

Тринадесет души бяха арестувани в Белгия и 13 във Франция в рамките на разследване, започнало, след като през октомври миналата година в хладилен камион във Великобритания бяха открити телата на 39 виетнамски мигранти, предаде Франс прес, като се позова на белгийската и френската прокуратура.

Контейнерът, в който бяха открити телата, идваше от белгийското пристанище Зеебрюге и някои от загиналите бяха пребивавали в Белгия преди да заминат, уточни белгийската федерална прокуратура.

Разследването на тази трагедия, осъществено в сътрудничество от Великобритания, Ирландия, Франция и Белгия, доведе до 16 обиска на белгийска територия, повечето в Брюксел. Бяха задържани общо 13 души, 11 виетнамци и двама мароканци.

В района на френската столица също бяха извършени 13 ареста, съобщи парижката прокуратура, без да уточни националността им. Задържаните са заподозрени в съучастие в мащабен трафик на хора между Франция, Белгия и Великобритания.

Според източник, запознат със случая, повечето задържани във Франция също са виетнамци.

"Има подозрения, че създадената от трафикантите мрежа всеки ден е превозвала до няколко десетки души в продължение на няколко месеца", подчертава белгийската прокуратура. Тя добави, че организацията е транспортирала предимно бежанци от Азия, главно Виетнам, и е заподозряна, че "е направила възможно" и транспортирането на 39-те мигранти, открити мъртви на 23 октомври от британската полиция в промишлена зона в Грейс (Есекс).

Трагедията, получила международен отзвук, показа опасностите от нелегалната имиграция. Безскрупулни трафиканти се възползват от уязвимостта на желаещите да имигрират, като им предлагат несигурни работни места във Великобритания, където те живеят в почти робски условия.

В Ирландия вече беше арестуван предполагаемият организатор на ротацията на различни шофьори, замесени в трагедията. Във Великобритания вече бяха предявени обвинения на петима души, включително на 25-годишния шофьор на камион, арестуван в Грейс. През април той се призна пред лондонски съд за виновен в непредумишлени убийства.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини