Кукувица прелетя повече от 12 000 км

Специалисти следят кукувица, прелетяла повече от 12 000 км от Южна Африка до Монголия, където се размножава, съобщи BBC.

Птицата, наречена Онон на монголска река, е прелетяла над 16 държави, оцеляла е над Индийския океан и се е справила със силни ветрове. Тя е отлетяла от Замбия, където зимува, на 20 март.

Местни учени са маркирали Онон и още четири кукувици миналото лято за проект, изпълняван съвместно с Британския орнитоложки тръст за наблюдение на миграциите на дълги разстояния със спътник. От тях само Онон засега е засечена да приключва дългото си пътешествие.

Средната скорост на Онон е била 60 км/ч. Кукувицата е прелетяла над толкова далечни държави като Кения, Саудитска Арабия и Бангладеш.

Проектът за проследяване на птиците със спътник разкрива много неща за далечната миграция, каза д-р Крис Хюсън.
"Главното за това птиците да могат да пътуват толкова далече и често много бързо, е те да намират подходящи условия да се охранват и също да знаят къде да намерят благоприятни ветрове, които да им помогнат, например да прелетят над Индийския океан. Така че цената на миграцията явно не е толкова висока, колкото мислехме" - каза д-р Хюсън.

Опасностите за мигриращите птици обаче са големи - от хищници и бракониери, до бури и глад.

Друга от маркираните птици Баян е прекарала част от зимата близо до Килиманджаро в Източна Африка и на връщане е достигнала до китайската провинция Юнан. Там обаче сигналът изчезнал и птицата или е умряла от изтощение, или е била убита. Тя е прелетяла 10 000 км само за две седмици и затова специалистите мислят, че е пристигнала толкова гладна, че не е била достатъчно бдителна.

Пътешествието на птиците е следено от много любители в социалните мрежи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини