Пет положителни бързи теста за антитела, сред спешните медици няма с прекарана инфекция

От общо 92 проби, изследвани с PSR- 62 са изпратени от РЗИ, 29 от болницата в Смолян и един от общинската болница в Девин и няма нито една положителна през изтеклата седмица/между 18 и 26 май/. Това съобщи на редовния брифинг за обстановката от 18 до 26 май д-р Мими Кубатева, шеф на РЗИ Смолян.

От тези проби 43 са на персонал в социални домове в Смолян, Павелско и Мадан и всички са отрицателни. От бързите тестове- общо са 185, пет са положителни за антитела- 4 са положителни на IgG и един на IgG и IgM.

От тези тестове 73 са на работещи в центъра за спешна медицинска помощ и всички са отрицателни за антитела.

Под карантина за периода общо са били 337 лица, от които 312 са завърнали се от рискови зони и 11 са били контактни. Д-р Кубатева уточни, че е отпаднала карантината на около 80 шофьори, след заповед на здравния министър и директора на РЗИ за карантина преди 21 май.

„Медицинските специалисти от РЗИ Смолян проследяват 14 карантинирани лица, които нямат общопрактикуващ лекар. Извършени са 36 проверки за спазване на карантина и няма установени нарушения. Два сигнала са обработени за изясняване на статута и режима на карантинирани. Общо 28 проверки са осъществени в лечебни заведения за болнична помощ за спазване на противоепидемичните мерки. Взети са 75 проби за контрол на дезинфекцията. Проверени са и две лечебни заведения от доболничната медицинска помощ-женска и детска консултация за спазване правилата за работа.

В социалните институции са извършени 4 проверки и няма установени нарушения по спазване на противоепидемичните мерки.“, обобщи д-р Кубатева.

През седмицата са извършени следните дейности-подготовка на детските заведения по възстановяване на работа, като са проведени срещи с директорите на детски заведения в Смолян и общината и ръководството й. Направени са и разговори с кметовете на Златоград и Девин, както и съвместни проверки на детски заведения в град Златоград.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини