Двойка мъртви делфини са открити край Созопол

Телата на два делфина, единият от които е очаквал потомство, са били изхвърлени от морето в района на Созопол, това е съобщил на bTV зрител, който твърди, че по тях има огнестрелни рани. Животните са се появили на плаж Алепу в най-южната му част. На неприятната гледка са се натъкнали летовници.

Екологът Димитър Попов обясни, че най-сериозното въздействие на човешката дейност е риболовът на калкан с дънни мрежи. Според него щетата е особено голяма, защото популацията в Черно море е затворена. 

По думите му през последните години започва все по-активно да се търси нефт и газ, което се случва чрез сеизмични проучвания. Тревожното е, че МОСВ системно не изизсква оценка на въздействието върху околната среда. В някои райони, за специфични видове морски бозайници, пораженията са много големи, твърди експертът.

По думите му от снимките се вижда, че женската е била бременна с добре развит плод. Попов уточни, че това са представители на най-дребния вид китоподобни – морска свиня.

Не може да се твърди, че е умишлено убийство, но има изрязване на части от тялото след смъртта и изхвърлянето на сушата, коментира екологът.

Сигнал за случая към РИОСВ не е постъпвал. Въпреки това над 20 сигнала са подадени тази година, обясни Попов. В такива случаи учените съветват първо да се направи снимка на животното, а след това да се звъни на 112.

Очаква се проверката на Община Созопол и на РИОСВ.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини