Лекарите призовават да не се бавят ваксините и прегледите на децата

Рдоителите да се свържат с личните лекари за преглед и поставяне на пропуснатите ваксини на децата - за това призова в интервю за БНТ днес Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

Тя подчерта, че шестмесечното изоставане в профилактичните прегледи и ваксините заради грипните епидемии и кризата около COVID-19 трябва да бъде наваксано максимално бързо, за да не се стигне наесен до други проблеми, като епидемия от морбили например.

"Изоставането от ваксината за морбили ще доведе до ръст на болни деца. Това заболяване също не протича леко и би могло да има леталитет", заяви д-р Николова.

 Д-р Николова подчерта, че по време на прегледите се следи за хронични и остри заболявания, както и за проблеми в здравословното състояние на децата, които - установени навреме, могат лесно и ефективно да бъдат излекувани.

Профилактичните прегледи и ваксинациите бяха позволени още в края на април, като за целта са определени дни, за да се избегне струпването на хора пред лекарските кабинети. Родителите трябва предварително да запишат час и да отидат при лекаря с необходимите предпазни средства - маска и дезинфектант.

Проучване ще търси проблемите при личните лекари

Управителният съвет на Българския лекарски съюз е поръчал социологическо проучване за работата на лекарите в условията на COVID-19, съобщи Гергана Николова.

Тя уточни, че анкетата ще бъде направена чрез представителна извадка, като лекарите ще бъдат питани дали са имали достатъчно лични предпазни средства, какви проблеми са срещнали при лечението и с пациентите. Те ще трябва да отговорят също по въпроси за заболеваемостта при лекарите.

Наистина е важно какво се е случило и как сме работили в условия на пандемия, защото трябва да си извадим поуките какво е било и какво трябва да се направи, изтъкна Гергана Николова.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини