Приятелите на черния дроб - ряпа, хрян и патладжан

За да поддържате здравето на черния си дроб, трябва да се храните така, че да му помагате и да не забравяте за физическата активност, пише La Vanguardia.

Както обясняват лекарите, правилната функция на черния дроб е изключително важна за организма. Oт него зависят функцията на жлъчката, премахването на токсините, синтезирането на ензими, протеини и глюкоза, усвояването на витамините и минералите.

Лекарите подчертават, че "враг номер едно" на черния ни дроб е алкохолът. Той насърчава развитието на мастна болест, която причинява хипогликемия и хиперурикемия.

Диетологът Ева Родригес добави, че трябва да се избягват и ултра обработени храни, като сладкиши и сметанови изделия.

“Те допринасят за натрупването на висцерални мазнини в черния дроб”, обясни тя.

Диетологът не препоръчва да се злоупотребява с бързи храни и бързи закуски, както и да следим за минимални количества захар и сол в храната си.

Необходимо е да се намали червеното месо и мазнините, както и на хамбургерите и колбасите, отбеляза тя.

Ако черният дроб има аномалии, тогава в много случаи човек започва да изпитва умора, губи апетит, подува се и забелязва промяна в цвета на изпражненията и урината, посочи Родригес.

За да поддържате здравето на черния си дроб, добре е да откажете цигарите, да спортувате и да следите теглото си. Менюто ви трябва да е богато на зеленчуци с горчив вкус – ряпа, хрян и патладжан. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини