Тръмп възнамерява да изтегли САЩ от договора "Открито небе"

Администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора "Открито небе", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът "Открито небе" е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Русия не е била официално уведомена от САЩ, че те се оттеглят от договора "Открито небе", заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление", каза той.

Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Но
    ноком
    0 0
    22:10, 23 май 2020
    Е ,най-после блекхаусци ще имат повод да си връчат и Нобелова награда за мир. Пол Крейг Робъртс беше споменал, че сегашните юесей ястреби връщат света в 1984, но след последното им налудничаво оттегляне, подозирам , че пътуването назад във времето е с още 53 години. Достойна Администрация за още мноого награди за мир, за които и Нобел ще се обърне в гр....?! Ашколсун и на ТаРторбашията им,демонстриращ безумна смелост и надяващ се на нашенско пушечно месо! Кво вадис ЕУ?
Последни новини