Легендарен инвеститор измамен със стотици милиони евро с помощта на Photoshop

Германската компания Wilhelm Schulz (Вилхелм Шулц), разследванa по обвинения в измама, е измамила със стотици милиони евро легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет. Той е платил четири пъти повече за семейния бизнес за неръждаема стомана, след като компанията е подправила финансови документи с Photoshop, пише The Guardian.

През февруари 2017 г. дъщерното дружество Buffett Berkshire Hathaway Inc на Бъфет платило 800 милиона евро за закупуването на Wilhelm Schulz, фамилно предприятие в Германия.

След анонимно съобщение през май същата година, компанията на Бъфет започнала да се съмнява в автентичността на предоставените документи. Оказало се, че това не е процъфтяващ бизнес, а компания на ръба на фалита.

През април Арбитражният съд в Ню Йорк постанови, че германста фирма систематично е подвеждала инвеститорите. Най-малко 47 търговски сделки са били изцяло изфабрикувани. Wilhelm Schulz също така с помощта на Photoshop подправила поръчки и фактури.

Съдът установи, че германският бизнес струва не повече от 157 милиона евро, и разпореди да компенсира разликата от 643 милиона евро на инвеститора. Бившите собственици на Schulz Group не са съгласни с решението на съда.

Уорън Бъфет е един от десетте най-богати хора на планетата с богатство от 67,5 милиарда долара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини