Общините ще решават от 22 май до 1 юни кога ще отворят детските градини и яслите

Общините трябва да вземат решение - от 22 май до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. Очакваме по-голямата част от детските градини да отворят през следващата седмица, каза на брифинг в Министерския съвет за необходимите мерки при отваряне на детските градини в страната министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно със здравния министър Кирил Ананиев и с представители на Националния оперативен щаб.

Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите, призова министър Вълчев. Той съобщи, че направеното проучване показва, че 38 процента от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но около 30 процента от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции и на експертите. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и социалните помощи, обясни образователният министър.

Той каза, че се очаква групите в детските градини да със средна пълняемост от 10-11 деца, но се очаква в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите. По-голямата част от времето, ако не вали, децата трябва да прекарват на открито в детските градини, информира министър Вълчев. Той обясни, че ако има многочислена група, директорите на детските градини са уверили, че ще намерят организационни и технически решения, за да направят подгрупи.

При отварянето на детските градини няма да се изискват "бележките по Наредба номер 3, за да няма струпване пред медицинските кабинети и пред лабораториите, както и няма да се изискват микробиологичните изследвания за децата", съобщи министър Вълчев. Той увери, че учителите в детските градини ще имат предпазни средства - защитни маски и шлемове.

Направихме проучване какво ще се случи, ако персоналът в детските градини откаже да се върне на работа, съобщи образователният министър. Той уточни, че проучването е показало, че до 10 процента са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място в детските градини. "За анкетите имаме 95 000 отговора от родители, от 205 000 деца в предучилищна възраст, без яслите, и от 10 000 учители от 20 000 души педагогически персонал в системата. Това показва, че анкетите ни за детските градини са повече от представителни", отбеляза министър Вълчев. Той съобщи, че хронично болните деца също ще може да се върнат на детска градина, но това ще решават и родителите.

В периода на извънредното положение 74-75 процента от детските градини, по мненията на родителите, са работили интензивно в електронна среда - при взаимодействие с родителите и децата, като това е било до 30 минути на ден, каза министър Красимир Вълчев.

„4. Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“, гласи заповед на здравния министър, издадена на 19 май.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.

Със Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., която отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г., можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № рд-01-270/19.05.2020 г.     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ис
  Истината
  3 0
  15:35, 19 май 2020
  Горкото министърче, отроче на ГЕРБ мафията! Едвам приказва и срича - ''учитИлитИ, дИцата, РУдитилитИ", така говори тоя. Некадърници!

Още новини

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини