Учители и помощен персонал искат детските градини да останат затворени до 15 септември

Учители и помощен персонал в детски градини излязоха с остра онлайн петиция срещу предстоящото им отваряне, което по думите на премиера Бойко Борисов ще се случи до 24 май. В петицията, получила малко над 1000 подписа подкрепа към момента, се настоява градините да останат затворени до 15 септември.

Подкрепилите петицията определят като непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема предвид гледната точка на работещите в тези заведения.

„Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа, както и за  готовността да му бъде "бъркано в гърлото" редовно с недоказано коректните PCR- тестове.“, пише в петицията.

В нея се обръща внимание на това, че по-голямата част от работещите в детските градини са в рискова за Covid-19 група и че при поява само на един случай на заразен с коронавирус - дете или член на персонала - съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.

Според автора на петицията Елеонора Петрова това е експеримент със здравето на персонала и децата и за пореде път се прави опит за извиване на ръцете под заплахата от неплатен отпуск, уволнение, глад.

В петицията се посочва още, че ако лекари, полицаи и Националния оперативен щаб са на първа линия в борбата с Covid-19, то работещите с деца са преди тях - на нулева.

"Всеки знае, че само след три дни в детските градини има голяма вероятност децата да започнат да разменят помежду си не просто коронавирус, а всякакви вируси, както се случва целогодишно в нашата работа. Готови ли сме при такава ситуация да бъдем набеждавани за виновни, както често се случва, или ще разчитаме на г-н Ананиев (който ясно показа, че не разбира нищо от работа с деца) да ни защити?!", завършва петицията.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    ??
    ?????
    14 -7
    17:12, 18 май 2020
    Нека да останат затворени ,но да Не получават заплати.Родителите да стоят без работа и заплати в къщи а те ....................
    • 3,
      3,14
      7 -12
      17:26, 18 май 2020
      Здравето е по-важно от парите ,бе ПИТАНКО! 90% сте... Виж коментара
    • 19
      1952
      2 -3
      17:31, 18 май 2020
      Боко да не забравя,че учителският синдикат е единствен,който функционира,т.е. каквото каже Янка Такева,това ще стане!
    • До
      До 3,14
      2 -1
      12:10, 19 май 2020
      Не сме се превърнали в ,,Мутри жадни за пари"Просто искаме да работим и изхранваме децата си.Нека и те да постоят 3 месеца без заплата и ще ги видя тогава какви искания ще имат.
  • 2
    Пр
    предложение
    11 -8
    17:41, 18 май 2020
    Предлагам да затворим детските градини, не ни трябват от сега нататък.Ваксина скоро може да не се появи.И да се появи не се знае колко ще е сигурна.През месец септември най вероятно ще има втора вълна на заболеваемост.Сега сезонните работници заминават да берат плодове и зеленчуци и септември ще се върнат и пак ще сме затворени по същия начин и децата пак ще бъдат в къщи.Защо ни са детски градини.Уволнете ги всичките.
    • 3,
      3,14
      5 -5
      18:15, 18 май 2020
      И ти си от 90-те процента!!!Пълна мутра!
  • 3
    Ро
    Родител
    14 -8
    18:28, 18 май 2020
    Учителите преди няколко дни ревяха,че нямат отпуска и искаха служебна такава.Сега пък не искат да работят,а ако може и да получават пари.И били нулева линия в борбата с Covid19.Даже преди медицински персонал и полицаи.Срамота.Ами ,който не желае да работи при тези условия си пуска неплатена отпуска.Родителите вече няма накъде и платени, и неплатени ,а те по 60дни отпуски и още ,и още претенции ,защото са нулева линия.
  • 4
    Те
    Теди
    5 -5
    18:46, 18 май 2020
    Много злобни хора. Не Ви трябват детски градини! То какво ли Ви трябва? Ми закрийте всичко, и вашите работни места закрийте, дребнави душици! Засрамете се, всички сте тръгнали от прословутите детски градини....... Що си го изкарвате на хората, дето се грижат за децата ни.....
  • 5
    Ро
    Родител
    15 -4
    19:52, 18 май 2020
    Каквото и да си говорим, на учителите в детските градини им се услади да не работят, а да получават заплащане... Нали разбирате, че това няма как да трае вечно? За разлика от вас, ние родителите, искаме да работим, за да можем да изхранваме децата си! Има още толкова много професии, освен лекари и полицаи, които са на първа линия, но само защото нямат синдикати, гласът им не може да се чуе. Никой не ви заплашва с неплатена отпуска, уволнение и глад - това е реалността за десетки хиляди родители в последните месеци, които искат, а не могат да работят, тъй като са затворени детските заведения... Постойте и вие два месеца в неплатена, и после друга песен ще запеете...
  • 6
    Ро
    Родител 2
    6 -7
    21:14, 18 май 2020
    Искат и са прави. Училищата останаха затворени. Правителството не се събира , а заседава онлайн. Навсякъде се спазва дистанция. И някой в същото време иска да затвори на едно място стотина - двеста деца. Които след пет часа се разотиват из целия град.
    • Ро
      Родител
      8 -2
      21:16, 18 май 2020
      Ама МОЛ-овете и кръчмите работят... но приоритети, МОЛ-а ви се...
    • До
      До Родител 2
      3 0
      12:13, 19 май 2020
      Защо отвориха Моловете и кръчмите?Нима там хората спазват дистанция?Нима след това не се прибират в къщи из целия град?Нека си останат в къщи учителите без заплати като не искат да работят
  • 7
    Ди
    Димитрова
    0 0
    13:47, 21 май 2020
    И бонуси ще имат дори

Още новини

Последни новини