15 °C

Ваксини: Има нова световна война онлайн и това е първата карта на бойното поле

Военните метафори са често срещано клише в медицината. Но понякога няма друга подходяща аналогия. Предстои битка,  реални човешки животи са в риск, и съдейки по новата карта на бойното поле, загубите ще бъдат всичко друго, но не и малки.

Мненията на близо 100 милиона потребители на Facebook в 37 страни са превърнати в цветна карта на взаимоотношенията между привържениците на ваксините, техните противници и тези, чиито възгледи се намират някъде по средата.

Изследователи от САЩ прилагат техники за анализ на данни, които обикновено се използват в теоретичната физика за създаване на визуализация, за да дадат виртуална гледка от птичи поглед към пейзажа в социалните медии относно ваксинациите и нещата не изглеждат добре.

"Има нова световна война онлайн, обграждаща доверието в здравната експертиза и науката, особено с дезинформация за COVID-19, но също така и с недоверие към големите фармацевтични продукти и правителства", казва изследователят на теорията за комплексността Нийл Джонсън от университета Джордж Вашингтон в САЩ.

"Никой обаче не знаеше как изглежда бойното поле и затова се заехме да разберем."

Получените заплитания от линии и петна от точки изглеждат сложни на пръв поглед, но това изображение е само моментна снимка на конкуриращите се сили и взаимодействията между тях през цялата 2019 година.

Онлайн общностите на критиците на ваксините са изобразени с червени точки, оразмерени пропорционално на броя на последователите. Застъпниците също могат да се видят като сини кръгове, а тези без ясно определена позиция са зелени.

Отделете малко време, за да погледнете отблизо и бързо се очертава ясен модел.

"Сините се бият на грешното място, те са на една страна и основната активност е около червените, които са абсолютно заплетени с цялата тази зелена общност“, казва Джонсън.

За да съставят картата, изследователите използват публично достъпна информация от над 1000 страници във Фейсбук между февруари и октомври 2019 г., като всяка страница представлява група от хора, за които се предполага, че до голяма степен имат позиция относно ваксинацията.

След това е използван метод за картографиране на данни, наречен снежна топка, за да се опише как групите се свързват една с друга. Връзките от всеки клъстер към други страници са прпроследени, като връзките на тези страници са също така обединени и т.н. След това софтуер превръща тази мрежа в обикновена графика.

Гледайки дълбоко в заплетената мрежа от връзки, червените възли са изпъстрили цялата сърцевина на зелените, образувайки по-голям брой връзки с неопределени общности, отколкото сините.

Само за да засилят енергичния характер на мрежата на червените, по време на огнищата от морбили през 2019 г. антиваксинните Facebook страници се разрастват, някои с до 500 процента.

Ако има някаква утеха за защитниците на ваксините, това е, че техният сравнително малък брой струпвания включва повече индивиди с 6,9 милиона привърженици, в сравнение с едва 4,2 милиона в лагера на противниците им.

Като оставим бройките настрана, разнообразието от сайтове за ваксинация и активността на хората, които претеглят техните мнения, действа отрезвяващо.

Това, което изглежда като пасивна неутрална територия, е динамична популация от индивиди, които търсят информация. И там има най-различни направо опасни гласове, готови да им предоставят индивидуален отговор.

Проектът започна като начин за по-добро разбиране на онлайн взаимодействието относно ваксините, когато връщането на морбили беше най-лошото, от което трябваше да се страхуваме. Година по-късно светът е съвсем различно място, разтърсен от пандемия каквато светът не е виждал от поколения.

Резултатите от проекта правят сложността на разработването на коронавирусна ваксина да изглежда като детска игра. Истинското предизвикателство ще бъде да убедим достатъчно хора доброволно да се имунизират.

Това е цел, за постигането на която дори Световната здравна организация има резерви. Макар организациите зад социалните мрежи могат да играят активна роля за ограничаване на обхвата на противниците на ваксините, става ясно, че трябва да се направи повече.

"Вместо да извършват безразборни действия с глобалната мрежа от общности, които консумират и произвеждат (неправилна) информация, агенциите за обществено здраве, платформите за социални медии и правителствата могат да използват карта като нашата и изцяло нов набор от стратегии", казва Джонсън.

Да се ​​нарече борбата срещу дезинформацията за ваксината "трудна битка" е подценяване. Това е война - такава, която сме зле подготвени да спечелим. Но предвид това, което е заложено, не можем да си позволим да загубим.

Изследването е публикувано в Nature.

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
03 юни 2020
Последни новини