7,7% е делът на безработните висшисти за март в областта

Регистрираните продължително безработни лица с престой в бюрото по труда над 1 година в Област Кърджали са 663 и съставляват 11,5% от всички регистрирани безработни. Спрямо предходния месец март броят им се е увеличил с  36 лица.Това съобщи за медиите директорът на Бюрото по труда в Кърджали Метин Хафъзсалим.

Ниската степен на образование и квалификация предопределят  продължителността на престой на лицата с основно и по-ниско образование на пазара на труда,подчерта директорът на Бюрото по труда.

Неговия анализ сочи,че сегментацията на предлагането на работна сила на областния трудов пазар по признака образование се отличава с трайно доминиращият дял на безработните лица с основно и по-ниско образование – 2 916 души или 50,7%. Спрямо предходния месец броя им се увеличава с 51 бр.

Висшистите съставляват 7,7% и са 445 бр. Те са се увеличили спрямо предходния месец със 7 бр.

Безработните със средно образование, в т.ч. със средно професионално образование съставляват 41,6% от цялата разглеждана съвкупност и са 2 394 души. Те  са се увеличили с 85 бр. спрямо предходния месец,посочва Метин Хафъзсалим.

          По професионален признак регистрираните безработни са:

- с работнически професии – 26,9% /1 546 бр./;

- специалисти – 13,6% /781 бр./;

- без специалност и професия – 59,6% /3 428 бр./.

Това сочат данните на Бюрото по труда за март 2020 г.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини