Бундеслигата се завръща с мисия да бъде пример за останалите

След малко над два месеца без спорт вниманието е изцяло насочено към Бундеслигата. Германският шампионат е първото голямо футболно първенство в Европа, което се завръща след непредвидената пауза, дошла заради пандемията от коронавирус.

С прецизно планиране и спазване на стриктни насоки от здравните власти германските клубове са една стъпка пред другите. Бундеслигата е готова да задоволи нуждата на феновете от спорт на високо ниво и да послужи като пример за футболните първенства, които предстои да бъдат подновени.

"Повечето от хората са оптимистично настроени, защото футболът е феномен. Не само в Германия, а и в Европа и по целия свят. Хората имат нужда от него", каза в интервю за "Евроспорт" помощник-треньорът на "Вердер" (Бремен) Илия Груев.

Програмата в събота започва с шест мача от 26-ия кръг, като началото ще бъде поставено от дербито на Рур между "Борусия" (Дортмунд) и "Шалке". Двата отбора ще излязат в 16.30 ч. на празния "Сигнал Идуна парк", който при нормални условия събира над 81 хиляди любители на футбола.

Мачовете от германското първенство се завръщат в ефира на Евроспорт 2, като на живо ще бъдат излъчени пет двубоя в от събота до понеделник.

Различният футбол

Ако досега футболът е имал силата да събира физически хората, сега ще го прави от дистанция. Коронавирусът (поне засега) ще промени изцяло облика на играта с въвеждането на строги противоепидемични мерки.

Всички ръкостискания и прегръдки са забранени, а при празнуването на головете Германската футболна лига (DFL) препоръчва да няма контакт между футболистите. Позволява се играчите да изразяват радостта си с леко докосване с лакти или крака.

На мачовете няма да има деца, които да извеждат играчите, както беше досега. Отборните снимки се забраняват, а тимовете ще излизат от тунела по различно време. Всички на резервната скамейка трябва да носят предпазни маски и между тях да има празна седалка. Треньорите могат да дават наставления на футболистите и да отместват маските си само ако са на 1.5 м от играчите.

До 322 души е позволено да присъстват в периметъра на стадиона. Футболистите ще пътуват поотделно за домакинските мачове на отбора, а при гостуванията ще бъдат транспортирани на малки групи. Играчите ще бъдат тествани поне веднъж седмично, като и ще могат да играят само ако са с два отрицателни теста. Дори топката ще се дезинфекцира по време на мачовете.

Въпроси на хоризонта

Подновяването на шампионата поставя въпроси около здравето на състезателите. Въпреки дистанцията и спазването на мерките, играчи няма как да се избегнат близък контакт на терена. Според експерти футболистите са по-предразположени към заразяване.

Засега не се предвижда цели отбори, както е с втородивизионния "Динамо" (Дрезден), да бъдат поставяни под карантина. При положителен тест въпросните футболисти и контактувалите с тях ще бъдат изолирани за 14 дни. Такъв е случаят със заразените играчи на "Кьолн".

Освен към заразяване футболистите са предразположени и към повече контузии заради рязката промяна в интензитета на физическото натоварване. Това е причината DFL да увеличи смените по време на мача, като всеки отбор ще има право на пет промени.

"Трябва да приемем, че не всички са работили усилено на малки групи и у дома. Така че батериите им вероятно няма да са напълно заредени и проблеми могат да възникнат при големи натоварвания като тези в мачовете. Остава да видим дали до 60-ата минута ще бъдат уморени. Когато формата не е оптимална, рисковете са по-големи", каза спортният доктор от университета в Кьолн Вилхелм Блох.

Време е за шоу

Въпреки рисковете завръщането на футбола е добра новина за клубовете, защото цял свят ще гледа към Бундеслигата. Разликата между доиграването прекратяването на сезона е такава, че във втория случай една трета от 36-те отбора в професионални футбол на Германия биха изпаднали в несъстоятелност.

Голямата загуба ще бъде липсата на феновете, които допринасят положително със създаването на празнична атмосфера. Без привърженици мачовете ще бъдат озвучени единствено от викове на терена, като треньорът на "Лайпциг" Юлиан Нагелсман предупреди играчите и хората от щабовете да внимават с използването на груб език, тъй като думите им ще достигнат до хората пред телевизорите.

"Микрофоните са включени, но силата на звука на стадиона ще бъде различна. И ние ще се чуваме повече и преди. Ще се опитам да се държа по приемлив начин и неща, които обикновено казвам, може би трябва да ги казвам по-тихо или изобщо да не ги изричам", каза Нагелсман в навечерието на първите мачове.

Девет кръга преди края на шампионата отборът му "Лайпциг" заема третото място с 50 точки, като пред него са "Дортмунд" (51 точки) и "Байерн" (55). В последните години в тази фаза на първенството баварците се възползват от грешките на съперниците си, за да стигнат до титлата.

Времето за влизане в ритъм е ограничено, тъй като DFL планира Бундеслигата да завърши до края на юни. Въпросителните около формата на отборите внася доза непредсказуемост в мачовете, което е предпоставка за вълнуващи сблъсъци.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини