3 юни ще е денят Х за Италия - отварят се границите навътре и навън

Италианското правителство прие рано тази сутрин указ, който разреши свободното пътуване до и от чужбина от 3 юни, предаде БТА.

Този ход е важен етап от смекчаването на ограничителните мерки заради новия коронавирус в Италия, която въведе едни от най-строгите рестрикции в света.

Италианското правителство ще разреши свободното пътуване между отделните области също от 3 юни. Някои регионални власти искаха това да стане по-скоро, но премиерът Джузепе Конте настоява за постепенно завръщане към нормалността, за да бъде предотвратен втори пик на епидемията в страната.

През март Италия стана първата европейска държава, наложила ограничения на национално равнище заради коронавируса. На 4 май правителството пристъпи към първата фаза от разхлабването на рестрикциите, като разреши на заводите отново да заработят и отвори парковете, припомня Ройтерс.

В понеделник е предвидено да отворят магазините и да бъде позволено пътуването вътре в отделните области.

С разрешаването на свободното пътуване от 3 юни, италианското правителство се надява да спаси летния туристически сезон. Това би имало важно значение за възстановяването на националната икономика, от която туризмът е ключов сектор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини