Компютърна засечка е вероятна причина за катастрофата на Еър Франс

Авиационните експерти, които разследват катастрофата на полет 447 на "Еър Франс", предполагат че внезапен отказ на компютърната система е лишил екипажа от възможността за управление на автопилот, което в момента се използва много често в авиацията, е това е причинило фаталната катастрофа, съобщава американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Международен екип от експерти пе пресъздал сценарий, в който поредица от откази на системата, започнали с повреда в скоростомерите, преминава бързо към компютърните вериги.

Самолетът "Еърбъс А330", изпълняващ редовен полет от Рио де Жанейро до Париж се разби в Атлантическия океан по време на буря преди 26 дни, при което загинаха 228 души на борда.

Намалява също така шанса да се намерят черните кутии на самолета, които съдържат най-важните и конкретни данни от полета, както и пълен запис на разговорите в кабината.

Според физическите доказателства и информация, извлечена от автоматичните контролни съобщения, които се изпращат от самолета показват, че самолета е преминал през зона със силна турболенция, създадена от гръмотевична буря без възможността за използването на системите за контрол на машината.

На тези системи съвременните пилоти се доверяват напълно при тежки метеорологични условия, коментира изданието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини