Кучетата също минават през пубертет

Кучата по-трудно се подчиняват на командите на собствениците си в юношеството, подобно на тийнейджърите, твърдят британски изследователи.

В експериментите, кучетата били по-склонни да пренебрегнат комадите на собствениците си и по-трудно се поддавали на дресура на 8-месечна възраст или в пубертета.

Било установено, че кучетата на 5-месечна възраст са по-послушни от по-големите си събратя.

Изследователският екип уверява собствениците, че животните просто преминават през етап от живота си.

Кучетата в пубертета често биват давани за осиновяване, заради неподчинението си, но ако хората ги задържат и демонстрират любов и търпение, животните ще им се отплатят – подобно на проблеми тийнейджъри, които впоследствие се превърщат в отговорни възрастни.

Учените са категорични, че не бива да наказваме домашните си любимци в този момент или да се отдръпваме емоционално от тях, защото това само би могло да влоши проблема.

Изследователи от Университета в Единбург наблюдавали поведението на 69 кучета – лабрадори, голдън ретривъри и кръстоска между двете породи, на 5-месечна и 8-месечна възраст.

Неподчинение на командите на собствениците било наблюдавано по-често на 8-месечна възраст.

Подобно поведение било по-силно изразено при кучета с “нездрава връзка” със стопаните.

Учените открили, че на кучетата им отнема повече време да реагират на командата “седни” през юношеството, но само когато командата е изречена от собственика им, не и от непознат.

Това означава, че са по-непокорни спрямо собствениците си, отколкото спрямо хора, които не са виждали никога преди – още една обща черта с тийнейджърите. Очевидно кучето тества връзката със собственика си.

Било установено също, че женските кучета влизат в пубертета по-рано и са по-непокорни в юношеството си, подобно на момичетата, при които пуберетът също настъпва по-рано, ако връзката им с родителите не е толкова здрава.

Тези наблюдения били затвърдени от изследване с по-голям брой кучета – 285 лабрадори, голдън ретривъри, немски овчарки и кръстоски.

Собствениците на кучета признали, че имали най-големи затруднения с обучението на любимците си на 8-месечна възраст, в сравнение с 5 и 12 месеца.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини