С 2,4 милиона лева Фондът "Научни изследвания" ще финансира научни проекти, свързани с пандемията от коронавируса

С постановление на Министерския съвет е одобрен бюджет за реализиране на нови конкурси на Фонда "Научни изследвания" /ФНИ/ за финансиране на проекти за научни изследвания, свързани с пандемията от коронавируса.

Финансирането е в размер на 2,4 милиона лева, от които 1,8 милиона лева са насочени към "Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 - 2020 г.", чиято цел е подкрепа на качествени фундаментални научни изследвания на български научни колективи за придобиване на нови знания във връзка с пандемията от COVID-19. Това съобщава порталът за науката на Министерството на образованието и науката.

Основните документи за конкурса са подготвени от Фонда "Научни изследвания", по указания на Министерството на образованието и науката, и предстои да бъдат съгласувани с Министерството на финансите, в съответствие с Правилника на Фонда.

Продължителността на проектите се планира да бъде до 24 месеца, като в работните документи са предвидени две тематични направления. Първото е за медико-биологични проблеми, с бюджет от 1,56 милиона лева и сума за финансиране между 100 000 и 300 000 лева на отделен проект, според броя на участващите учени в колектива и броя на научните организации.

Второто направление, по което ще бъдат финансирани научни проекти, е за социални, икономически и образователни аспекти на пандемията с COVID-19. Бюджетът е 240 000 лева, а сумата за финансиране е между 30 000 и 60 000 лева на отделен проект, в зависимост от броя на участващите учени в колектива.

Допълнително е одобрен бюджет от 600 000 лева за финансирането на проекти на български учени и колективи по конкурси за двустранно или международно сътрудничество, свързани с пандемията от коронавируса.

Повече информация, както и пълните насоки за "Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 - 2020 г.", предстои да бъдат публикувани в официалния сайт на Фонда "Научни изследвания". Окончателните документи и поканата за конкурса ще бъдат публикувани след съгласуването им с Министерството на финансите и с утвърждаването на актуализацията на Годишната оперативна програма на ФНИ с новия конкурс.

Коментари в сайта

Последни новини