Министър Вълчев обяви датите на изпитите. Няма да има удължаване на учебната година (видео)

Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците.

За учениците от професионалните гимназии, които са посочили вместо втори ДЗИ теоретичен изпит за придобиване на професионална квалификация, датата остава 5 юни. Дните за изпита по практика ще се определят от директорите на училищата.

На 15 юни седмокласниците ще се явят на Националното външно оценяване по български език и литература (НВО), а на 17 юни на НВО по математика.

Новите дати за изпитите бяха обявени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Всички изпити ще бъдат проведени при спазване на предпазните епидемиологични мерки и няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита пред училищата, допълни Красимир Вълчев.

По думите му същите правила ще се прилагат и във висшите училища – където е възможно изпитите ще се проведат електронно. Министърът обясни, че много университети имат разработени електронни платформи. Когато се изисква задължително присъствие, ще се търсят решения за индивидуално посещение в сградите, като при изпитите ще се приложат необходимите мерки за безопасност. Няма да бъде застрашено кандидатстването и в чужбина. Голяма част от университетите извън България удължават кампаниите си. Учениците няма да бъдат ощетени, увери министърът.

Той съобщи, че се предлага отмяна на НВО в 4. и 10. клас тази година. Външното оценяване при тях не е свързано с продължаване в следваща степен, освен при четвъртокласниците, които искат да учат в математически гимназии. Приемът в 5. клас за тях ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“, което ще се проведе на 28 юни. В началото на следващата учебна година се планира измерване на степента на постигане на резултатите в края на 4. и на 10. клас съответно в началото на 5. и на 11. клас с извадка от ученици, но не във формата на външно оценяване и не за всички ученици. Няма да се пишат оценки, няма да се оценяват училища. Необходима ни е обаче диагностика, за да апробираме различна организация на изпита, включително в електронна среда, каза министър Вълчев.

На 27 и 28 юни по региони ще се проведат националните кръгове на олимпиадите по всички предмети. Те са важни, за да бъдат излъчени национални отбори за участие в международни олимпиади, за прием във висши училища и отпускане на стипендии.

За десетокласниците от обединените училища ще се вземат резултатите от вътрешното оценяване в удостоверенията им.

Министър Вълчев посочи, че не се налага удължаване на тази учебна година. Учениците от 12. клас ще имат възможност да се явят при спазване на мерките за сигурност на изпити за промяна на оценката.

Засега новата учебна година ще започне на 15 септември и няма да се налага прехвърляне на учебен материал от тази. През лятото ще се търси възможност учениците, които имат нужда от допълнителни часове, да работят в училище, но отново при спазване на хигиенните изисквания и на малки групи.

Всички решения на МОН са обсъдени с отрасловите партньори в сферата на образованието и с родителски организации. С тях се водят разговори и за осигуряване на занимания по интереси през лятото.

Заради това, че голяма част от непедагогическия персонал вече е използвал полагащите му се дни за платен отпуск, МОН ще подкрепи и предложението на СБУ за увеличаване на дните за техния платен отпуск. Средствата по бюджетите на училищата не са намалени и заплати за учителите ще има, увери министър Вълчев.

Материалът, който няма да бъде включван в изпитите, можете да намерите тук:

Материал, който няма да бъде включван в изпитите през настоящата учебна година

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини