Закон за мерките след извънредното. Преглед на печата

Излизането от извънредното положение и ситуацията с разпространението на коронавируса са водещи теми за печата в понеделник.

"Извънредното положение няма да се удължава и ще приключи на 13-и май, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който даде пресконференция в МС заедно с други министри след извънредно видеоконферентно заседание на правителството. Те представиха проектозакона, с който ще се отмени извънредното положение и ще продължи действието на различни здравни, икономически и социални мерки. Въпросният законопроект, който е бил преди малко одобрен от кабинета и тази седмица ще бъде внесен в НС, променя закона за здравето в два негови члена - чл. 61 и чл.63, като с поправки в преходните му и заключителни разпоредби пък се променя законът за извънредното положение. Той на практика дава допълнителни правомощия на здравния министър оттук нататък да налага допълнителни противоепидемични мерки със свои наредби. Той ще действа до 2 месеца след изтичане на извънредното положение.

В чл. 61 на закона за здравето се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи реда за задължителна изолация на заразно болни, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави. В чл. 63 се дават правомощия на министъра по предложение на главния държавен здравен инспектор да обявява извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните извънредни противоепидемични мерки с цел защита живота и здравето на българските граждани. В същия този член конкретните мерки ще се определят с акт на министъра по предложение на главния държавен здравен инспектор. Изцяло са възприети предложенията на социалното министерство, като някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а продължават до края на годината, или до 30 септември например, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов. Тези предложения, както по-рано стана ясно, касаят удължаването срока на действие на мярката 60/40 и еднократната помощ за хора в затруднение да посрещнат неотложни разходи. Освен това социалното министерство предлага двойно да се увеличи неплатеният отпуск, който се зачита за осигурителен стаж - от 30 на 60 дни годишно. След 13-и май се възобновява работата на съдебната система в пълния й обем и обхват. Това означава да се възобнови разглеждането на общите производства в гражданското съдопроизводство. Единствените ограничения ще останат за частните съдебни изпълнители - няма да налагат запори и да извършват принудителни мерки по събиране на задължения. Нотариуси и съдии по вписвания започват работа в пълен обем, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов. Мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни. Почти всички мерки, свързани с икономическото възстановяване, ще останат до края на годината, обяви министър Горанов. По думите му след 13-и май "почти нито една мярка, свързана с правата на гражданите в социално-икономически план", няма да отпадне. Остава и задължителната 14-дневна карантина, на която ще подлежат у нас завръщащите се от чужбина граждани. Ще има и промени в училищния закон, които да регламентират отпадането на НВО за 4 и 10 клас. Приемането на ученици в 11 клас ще се извършва само на базата на оценките от удостоверението на първия етап от средното образование. По-рано премиерът Бойко Борисов коментира, че изразът "извънредно положение" създава допълнителен стрес, затова проектът на закон може да бъде окачествен като "санитарно извънредно положение". Той ще продължи действието на различни приети и работещи мерки, които предвиждат права. "Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерки. Куп неща, които със сигурност след 13 май ще останат. Но да останат в общ закон", коментира той, цитиран от БНР." - в. "Сега".

"Масово тестване на този ранен етап, преди голяма част от населението да се е срещнала с коронавируса, е абсолютно излишно, защото дава фалшиви резултати". Това коментира пред Би Ти Ви бившият здравен министър Петър Москов. "Ако е вярно, че между 150 000 и 200 000 души от българите са се срещнали с вируса, значи 2% от българското население се е срещнало с инфекцията, то при 80% точност и 98% специфичност на бързите тестове, тестовете ще са с 52,3% достоверност. Ако нивата на заразяването в обществото стигнат 5-6-7%, тогава достоверността на бързите тестове ще е по-висока - 80-90-95%", смята Москов. Той критикува управляващите за начина, по който беше обявено въвеждането на мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус. "Доброто управление е да обясниш и да поставиш ясни цели и в преследването им да направиш всички хора съпричастни. Трябва час по-скоро да се представят ясни маркери, от които да последва промяна в мерките", обясни бившият министър. "На онези, които шестват по студиата с тезата, че смъртта е неизбежна, ще кажа, че животът е ценност", добави той." - в. "Дневник".

"Видин се превърна в огнище на коронавируса, защото там инфекцията беше изпусната. Това каза пред БТВ социалният министър Деница Сачева. Тя потвърди, че днес положителни проби за COVID-19 са дали 15 души в дома за възрастни хора в Кула, заразени са и около 10 души обслужващ персонал. "Започнахме масово тестване във всички домове за стари хора, домове за хора с увреждания и в тези от резидентен тип за младежи. Над 17 хил. теста трябва да бъдат направени, приоритетно се тества персоналът - почти 2500 души", каза Сачева. Тя уточни, че днес в Радомир има четири случая на заразени с коронавирус социални работници. По думите ѝ са осигурени предпазни средства и непрекъснато са давани инструкции за работа. "В момента разделяме болните от здравите, в Кула имаме проблем, защото там има недостиг на персонал - повечето от тях са заразени, Ще видим дали е възможно да командироваме други социални служители. Ще съдействаме на общините", допълни тя. Сачева обясни, че около 92 хил. души у нас са загубили работата си вследствие на икономическата криза заради пандемията. Тя уточни, че близо 20 хил. пък са започнали работа, предимно в социалната сфера, здравеопазването и общинските дружества. "132 хил. души ще запазят работата си благодарение на мярката "60/40". Към момента има над 9000 заявления средства по схемата. Има музеи, театри, автомобилни къщи, мебелни фирми и др. Основно малък и среден бизнес, манипулативно е да се казва, че мярката обслужва конкретен бизнес", уточни Сачева. Социалният министър коментира, че срокът за кандидатстване по схемата ще бъде удължен до 30 юни. Тя заяви, че за определени сектори, които са по-засегнати от кризата, може да се мисли за промяна в съотношението. Тя коментира и еднократната помощ за родители с деца до 14 г., които са безработни. "Разбирам, че за много хора мярката е недостатъчна, но все още няма яснота какво ще се случи с детските градини, все още се правят проучвания. В повечето европейски държави след 1 юни се предвижда либерализиране на режима. Ако се вземе друго решение - ще се вземе мярка за подпомагане на родителите", посочи Сачева и допълни, че в средата на май ще има яснота по този въпрос. Относно хората с увреждания, Сачева заяви, че се предвижда да отпаднат таксите за социални услуги по време на извънредното положение. Тя допълни, че предстои от 1 юли пенсиите да бъдат индексирани, като минималната ще стане 250 лв." - в. "Труд".

Вестниците във вторник публикуват и информация за проучвания на обществените нагласи.

"Предсрочни избори може да има само ако Бойсо Борисов поиска. Това твърди социологът Андрей Райчев. Според него опозицията в лицето на БСП няма сили да предизвика преждевремен вот, а в кризата с коронакризата дори е загубила подкрепа. Райчев коментира, че България се е справила доста добре в критичната ситуация досега. И посочи, че трябва да се сравняваме със сродни държави като балканските съседки, а не със страни с коренно различен манталитет като Швеция и Белгия например. "Смятам, че много по-добре се справихме от гледна точка на унизителността на мерките - вижте в Сърбия се разхождат горили с автомати по улиците, вижте Турция - там позорно лишиха възрастните хора от право да излизат от вкъщи. Слава богу, в България не се стигна до нищо подобно. Борисов заложи на класическа българска тактика: Забранено е, но може!", обясни социологът пред БНР. Според Райчев премиерът много добре усеща настроенията сред хората и си адаптира според тях поведението: "Борисов следваше народа си- когато народът се страхуваше, той каза, че се страхуваме и няма да излизаме. Когато видя, че дисциплината се отслабва, отслаби мерките". Колкото до поведението на опозицията в кризата и наложеното извънредно положение, социологът коментира, че ръководството на БСП не е извлякло дивиденти и дори е натрупало негативи. "Социологическите данни са плашещи - БСП са на половината на гласовете си. Дори не изключвам предсрочни избори. Само че не предсрочни избори, както те се надяваха, а точно по обратния начин", изтъкна Райчев. И поясни, че сега Борисов може да излезе и да каже, че е спасил България от кризата и затова иска нов мандат. "Ако това стане през юни, няма кой да му излезе насреща", посочи Райчев, като добави, че единствената пречка пред Борисов да направи това е, че предсрочни избори се готвят от служебен кабинет, който в случая ще трябва да бъде назначен от президента Румен Радев." - в. "Сега".

"Изследване: Намалява паниката сред хората Резултатите от изследването показват слабо намаляване на възприетия риск от зараза, както и намаляване на нивата на тревожност, в сравнение с резултатите от предишното изследване, направено през март. Това съобщи пресцентърът на БАН. Изследването е направено между 25 април и 2 май т.г. сред случайна извадка от 868 изследвани лица. Допълнителен акцент на интерес при втората вълна са социалните промени и влиянието на социалната изолация. Спазването на мерките за безопасност в името на собствената сигурност, както и спазването им за предпазване на другите хора, също намалява с времето. Критичните гласове спрямо мерките на държавата са повлияли върху установения лек спад на подкрепата им. От гледна точка на социалната ситуация, на болшинството от хората липсва директното общуване. В същото време не се отчита разширяване на социалните запознанства чрез новите технологии. Последиците от икономическата ситуация продължават да бъдат по-притеснителни за повечето изследвани лица, отбелязват психолозите от БАН. - в. "Стандарт".

Всекидневниците проследяват и знаковите дела, които са във фокуса на общественото внимание.

"Спътниците на 22-годишния Кристиан Николов в джипа "Ауди Q 7", който предизвика катастрофата с тв водещия Милен Цветков, обжалват наложените им гаранции от по 10 000 лв. Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, е подал чрез адвокат молбата си в четвъртък. Днес жалба е внесена и от името на приятелката на Кристиан - Симона Цветкова. Софийският районен съд ще се произнесе в закрито заседание. Решението ще вземе предвид възможностите на семействата на двамата и това как се издържат. По-рано днес гаранция от 100 хиляди лева за свободата си внесе майката на Кристиан - Десислава Николова. Тя е обвинена за това, че е дала ключовете от колата на сина си. В своя защита майката твърди, че не е знаела, че детето ѝ приело наркотици, нито че е взело колата." - в. "Стандарт".

"Специализирания съд пусна под домашен арест Ветко и Маринела Арабаджиеви. Решението не е окончателно и подлежи на прокурорски протест пред апелативния съд. Двамата са обвинени за укриването на данъчни задължения в особено големи размери и за пране на пари. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март 2019 г. в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест, след като през август месец им бяха повдигнати обвинения. В София беше задържан и синът им Вълчо, който също е обвинен за пране на пари. Той излезе от ареста срещу 500 000 гаранция. През октомври КПКОНПИ запорира имущество за над 310 милиона лева на семейство Арабаджиеви. Само преди няколко седмици, двамата катастрофираха с автомобил на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Тогава се оказа, че шофьорът на тяхната кола е минал на червен светофар и е ударил таксиметров автомобил. Тогава МВР обявиха, че конвоираните лица са заведени в Правителствена болница за преглед." - в. "Сега".

"В запис от ареста Лилана свърза атаката срещу нея с "корупцията в тол системата". Атаката срещу мен, моя съдружник и моя брат е в следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в тол системата и в пътната агенция, това се чува в запис, за който се твърди, че е на Лиляна Деянова, известна като певицита Лилана. Той беше разпространен в понеделник (4 май) до медии (в "Дневник" не беше получен). Адвокатът й Николай Хаджигенов заяви, че записът е направен в следствения арест на Софийския затвор, но е с дължина само 2 минути, защото е бил спрян от охраната (чуйте го едно към едно в края на текста). В изявлението, Деянова обявява още, че има записи, от които се разбира, че е било наредено да ги тормозят, както и кой реално управлява в Пътната агенция. Лиляна Деянова, заедно със съдружника и Мартин Димитров, брат и Александър Деянов (известен с артистичния си псевдоним SkilleR) и още двама души, беше задържана на 25 април. Те получиха обвинения за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства. Адвокатът на Лилана пък заяви, че арестите водят към разследването на хазартния бизнесмен Васил Божков, който според властите се намира в ОАЕ и има искане за неговото екстрадиране. Версията на Лилана за обвинението е, че до тук се стигна защото заедно със съдружниците и са имали смелостта да обявят имената на хората, "които стоят зад една от най-големите кражби в държавата". Тя припомня, че до прокуратурата е пуснат сигнал от 400 страници с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет". Певицата смята, че големите бизнесмени са се уплашили от фирма "Телетол", в която работят младежи, искащи да пуснат добро приложение за продажба на винетки..." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават и за негодни храни, чийто внос не е допуснат в страната.

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос от трети страни в Република България и ЕС на 50 920 кг пипер в обхвата на официалния контрол на граничните пунктове през месец април. Възбранени са още 6 816 кг нар и 2000 кг лозови листа. Причината е констатирано наднормено съдържани на пестициди в проби от стоките. Задържани са 20 000 кг кайсиеви ядки с установено наднормено съдържание на цианиди. През изминалия месец не е допуснат вноса в общността на 11 313 кг сирене и 9 838 кг замразена риба, заради незадоволителна идентификация на храните. 800 кг рибено масло също е възбранено, тъй като не е придружавано от необходими документи по законодателството в сферата на храните. Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция "Граничен контрол", не са допуснати на територията на страната и ЕС. Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход..." - в. "24 часа".

"Заловените храни и продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, са били сигнализирани незабавно. В количеството на задържания пипер по официален контрол не са включени пратките, задържани по Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол над вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. За последните Агенцията информира регулярно през времето на действие на документа. До момента възбранените пратки зеленчуци (пипер, домати, краставици, зеле) по Заповедта са общо над 59 тона..." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини