Учители и родители са недоволни заради затворените детски градини

След като Националният оперативен щаб за борба с коронавируса обяви, че детските ясли и градини остават затворени засега, много родители, както и персоналът на детските заведения изразиха недоволството си от решението.

Недоволство сред учителите

На много от учителите в детските градини им се налага да си вземат неплатен отпуск, след като платеният им вече изтича. "Огромна част от детските учители започнахме да излизаме в платен годишен отпуск още от декември. Първо беше грип А, после беше грип Б. Затваряха се групи, излизахме в платен отпуск и изведнъж на 13 март окончателно ни затвориха. И всъщност и министерството, и синдикатите просто забравиха за нас. Оставиха ни да използваме целия си платен отпуск, който вече е на привършване", каза в интервю за БНР Анелия Бодурова от 169 детска градина "Коледарче" в София.

Ако не бъдат отворени детските градини, единственият вариант пред персонала им е да използва и неплатения си отпуск. Миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че детските градини и яслите ще останат затворени на този етап. Той отбеляза, че в някои държави се върви към отварянето им, и допусна, че това ще бъде една от следващите стъпки и в България.

Детските градини и яслите няма да отворят засега, подчерта и премиерът Бойко Борисов на брифинг вчера. Причината е, че децата може да пренесат заразата върху персонала и близките си, макар те самите да са в относителна безопасност.

Пред БНР Анелия Бодурова заяви, че предпочита да се преориентира пред това да излезе в неплатен отпуск и да получи помощ 375 лева, за да си гледа децата. По думите й пред подобна дилема са много млади учители със семейства и кредити за изплащане. "Аз нямам друг вариант, защото имам да изхранвам две деца. Ще ми се наложи да работя нещо друго. Не мога да си позволя варианта да бъда нито в неплатен, нито да не работя", каза учителката.

Възможности за учителите

Има организирани дейности както за педагогическия, така и за непедагогическия персонал, за да не излиза в неплатен отпуск, уточни пред БНР Петя Йосифова, директор на детска градина "Братя Грим" в София.

Според становище на министерството на образованието извършвани онлайн дейности с децата се зачитат за отработени, посочи тя. Освен това в детските градини ще се ситуират дейности, които да бъдат изпълнявани на място, поясни директорът. Това ще става по изработени графици и при спазване на противоепидемичните мерки. "Така че да не допуснем нито един служител да бъде в неплатен отпуск", заяви тя.

Според препоръките на образователното министерство подготвителните групи в детските градини могат да организират дистанционно обучение по максимум 30 мин. седене на децата пред екраните на ден, ако родителите желаят. Препоръката към учителите от малките групи е да работят един ден седмично, а останалите 4 дни да излизат в платен отпуск, а за учителите в 3 и 4 група да работят два дни седмично дистанционно, останалите 3 - платен отпуск. Отпуските на много от учителите обаче са на изчерпване.

Недоволство сред родителите

Дебатът за това трябва ли да бъдат отворени учебните заведения за най-малките върви от дни и в родителски групи в социалните мрежи. Много родители се оплакват, че няма кой да гледа децата им, докато градините са затворени за срока на извънредното положение, а те самите са на работа.

"Тревогите на обществото са големи, защото хората, които не могат да водят децата си на детска градина, не могат да ходят и на работа. Очакваме да чуем становището на Националния оперативен щаб", каза Петя Йосифова. Тя подчерта, че малките деца не могат да спазват разписаните противоепидемични мерки - нито да ползват предпазни средства като маски и ръкавици, нито пък да спазват разстояние помежду си. Ако не всички родители върнат обратно децата си в градините, ще е по-лесно да се работи с намален брой деца, смята Йосифова.

Председателят на щаба за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски преди дни също посочи, че един от обсъжданите варианти за смекчаване на мерките в образователните институции е те да бъдат отворени за най-малките - за децата в ясли и детски градини и учениците в малките класове. Мутафчийски обаче изтъкна, че това крие много рискове за здравето на децата и решението трябва да бъде внимателно обмислено.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини