Пийте кафе за здрав имунитет и потомство

Асоциациите ни за кафе са бързо събуждате, прекрасен аромат, среща с приятен човек и, неизбежното, повишено кръвно. Само че кафето има и своите ползи за здравето, заради които спирането му като цигарите например, не е задължително, ако състоянието ни го позволява. Колкото и да е странно, миксът от полезни нутриенти в кафето и помага на сърдечносъдовото здраве. Черната напитка показва ползи и в профилактиката срещу диабет и болестта на Паркинсон. Има данни, че кафето намалява риска от рака на кожата – може би, не случайно растението произхожда от топли райони – природата си знае работата.


Оказва се, че редовната консумация на кафе има далеч по-големи ползи от предполагаемото. Новото откритие на учени е, че активните съединения на кафето очевидно предпазват от увреждания ДНК-то на белите кръвни клетки.


Кафето е в полезрението на учените не от вчера заради биоактивните си съединения. Те се съдържат най-вече в зелените зърна, но могат да се запазят и при специална техногична обрабока и начин на печене в традиционния му за нас външен вид. Хлорогенните киселини, които се намират в него, имат различни свойства – антиоксадантно, противовъзпалително. Кафеоилквинова например повишава нивата на антиоксидантните ензими, налични в клетката и унищожава вредните молекули, познати като реактивни кислородни видове (ROS).


Трябва да се спомене, че ROS се отделят при нормалната обмяна на веществата и играят редица важни роли в организма, но техният голям брой може да увреди протеините в клетките и да предизвиква разкъсвания в нишките на ДНК-то ни. Това се случва, когато собствената ни антиоксидантна система не функционира правилно. 


Тези разкъсвания в ДНК веригата могат да бъдат поправени чрез клетъчните механизми, но когато са по-големи, дават изменения, които носят потенциал за появата на мутация и развитие на рак. 


При по-старо изследване се установи, че редовната консумация на кафе намалява оксидантно увреждане на белите кръвни клетки, които са част от нашата имунна система и се борят срещу инфекциозните причинители.  


Провокирани от резултатите учените сега решават да проверят дали консумацията на кафе може да намали ДНК разкъсванията. 


И доказват, че има такава връзка с изследването си, в което взимат участие 84 здрави мъже. Те трябвало да пият специално печена и блендирана смес Арабика в продължение на месец. За целта не трябвало да променят останалите си хранителни навици и да консумират други кофеин съдържащи продукти. Ежедневно се провеждали изследвания на кръвта, като кръвта била взимана 2 часа след консумация на напитката. Част от доброволците били контролна група. 


И докато в началото изследователите не намирали никакви разлики в анализите на двете групи, то в края му установили разлика от 27%, която се смята за значителна, в случая в полза на здравето от кафето, при това епигенетична. 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини