Област Кърджали с амбиция да има лаборатория за тестване на проби за коронавирус

Амбицията ни е непосредствено след празниците, ако получим писменото одобрение на Националния кризисен щаб, в Кърджали да имаме лаборатория, която да прави PCR изследвания за СОVID – 19. Вече сме готови с целия тестови етап и нужните документи, които днес проф. д-р Тодор Черкезов изпрати към Националния кризисен щаб. Капацитетът ѝ е около 30-35 теста на ден. Това каза за медиите областният управител Никола Чанев на брифинг, проведен онлайн.

По думите му лабораторията разполага с лекар микробиолог и с лаборант, който е завършил молекулярна биология в Щатите. Предстои да бъде назначен още един лаборант микробиолог.  Чанев изказа и огромна благодарност към проф. д-р Черкезов за това, което е успял да направи.

Какво ще ни помогне тази лаборатория? Още по-активно ще преминем към търсене на хора в Ковид -19. И в момента го правим, но се съобразяваме с капацитета на старозагорската лаборатория, каза още той.

Областният управител изтъкна, че само за днес за изследване за коронавирус са изпратени 20 проби. Те са от персонала на Дома за възрастни хора. „Не че имаме някакви притеснения и данни за заболяване там, а защото считаме, че това е уязвима група. Изследваме само персонала, защото самите възрастни хора не са напускали територията на Дома от началото на извънредното положение“, поясни Чанев.

Утре предстои да бъдат направени такива тестове и на персонала на хосписа, който се намира в същата сграда, като в случай на позитивен резултат ще се тестват и хората, настанени в този хоспис. Предвижда се и тестване на определени целеви групи – например персонал на определени заводи, разбира се извадково, за събиране на по-точни данни за епидемиологичната картина в областта.

Съгласно инструкциите на Националния оперативен щаб изследваме всички случаи, които постъпят със съмнения за Ковид-19, в която и да е болница или център за спешна медицинска помощ и, както виждате, имаме имаме една добра епидемиологична обстановка, подчерта Чанев.

Направили сме тестове на над 60 медицински лица. Към днешна дата имаме общо над 200 РСR теста. Днес имаме 20, утре отново ще имаме такъв брой изследвани, коментира още той.

Според статистиката в РЗИ в Кърджали общо карантинирани до момента са 1908 лица. Според информацията на МВР те са малко над 2000 човека. Причината за разликата вероятно се корени в известен брой лица, които са се подложили на карантина с декларация преди още част от страните да бъдат включени в списъка за за карантина. Тоест това са лица, които са се поставили под карантина по-рано заради това, че са се прибрали от чужбина и са подали декларация в МВР.  Към момента лицата под карантина в област Кърджали са 380.

Никола Чанев коментира и безработицата заради пандемията от коронавирус в областта. По думите му към днешна дата има 350 новорегистрирани в бюрата по труда безработни лица, които са посочили като причина Ковид-19 за оставането си без работа.

Общо 1000 са новорегистрираните за периода от 13 март до 27-ми април. За сравнение спрямо миналата година за такъв период са били 400. По думите му разликата идва от броя на лицата, които са се регистрирали след като са се върнали от чужбина.

34 са досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки, около 300 акта, 78 преписки за неносене на маски само през вчерашния ден, каза още Никола Чанев.

Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини