21 °C

Област Кърджали с амбиция да има лаборатория за тестване на проби за коронавирус

Амбицията ни е непосредствено след празниците, ако получим писменото одобрение на Националния кризисен щаб, в Кърджали да имаме лаборатория, която да прави PCR изследвания за СОVID – 19. Вече сме готови с целия тестови етап и нужните документи, които днес проф. д-р Тодор Черкезов изпрати към Националния кризисен щаб. Капацитетът ѝ е около 30-35 теста на ден. Това каза за медиите областният управител Никола Чанев на брифинг, проведен онлайн.

По думите му лабораторията разполага с лекар микробиолог и с лаборант, който е завършил молекулярна биология в Щатите. Предстои да бъде назначен още един лаборант микробиолог.  Чанев изказа и огромна благодарност към проф. д-р Черкезов за това, което е успял да направи.

Какво ще ни помогне тази лаборатория? Още по-активно ще преминем към търсене на хора в Ковид -19. И в момента го правим, но се съобразяваме с капацитета на старозагорската лаборатория, каза още той.

Областният управител изтъкна, че само за днес за изследване за коронавирус са изпратени 20 проби. Те са от персонала на Дома за възрастни хора. „Не че имаме някакви притеснения и данни за заболяване там, а защото считаме, че това е уязвима група. Изследваме само персонала, защото самите възрастни хора не са напускали територията на Дома от началото на извънредното положение“, поясни Чанев.

Утре предстои да бъдат направени такива тестове и на персонала на хосписа, който се намира в същата сграда, като в случай на позитивен резултат ще се тестват и хората, настанени в този хоспис. Предвижда се и тестване на определени целеви групи – например персонал на определени заводи, разбира се извадково, за събиране на по-точни данни за епидемиологичната картина в областта.

Съгласно инструкциите на Националния оперативен щаб изследваме всички случаи, които постъпят със съмнения за Ковид-19, в която и да е болница или център за спешна медицинска помощ и, както виждате, имаме имаме една добра епидемиологична обстановка, подчерта Чанев.

Направили сме тестове на над 60 медицински лица. Към днешна дата имаме общо над 200 РСR теста. Днес имаме 20, утре отново ще имаме такъв брой изследвани, коментира още той.

Според статистиката в РЗИ в Кърджали общо карантинирани до момента са 1908 лица. Според информацията на МВР те са малко над 2000 човека. Причината за разликата вероятно се корени в известен брой лица, които са се подложили на карантина с декларация преди още част от страните да бъдат включени в списъка за за карантина. Тоест това са лица, които са се поставили под карантина по-рано заради това, че са се прибрали от чужбина и са подали декларация в МВР.  Към момента лицата под карантина в област Кърджали са 380.

Никола Чанев коментира и безработицата заради пандемията от коронавирус в областта. По думите му към днешна дата има 350 новорегистрирани в бюрата по труда безработни лица, които са посочили като причина Ковид-19 за оставането си без работа.

Общо 1000 са новорегистрираните за периода от 13 март до 27-ми април. За сравнение спрямо миналата година за такъв период са били 400. По думите му разликата идва от броя на лицата, които са се регистрирали след като са се върнали от чужбина.

34 са досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки, около 300 акта, 78 преписки за неносене на маски само през вчерашния ден, каза още Никола Чанев.

Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини