От Пожарната предупреждават: Започва опасният сезон за пожари в горите!

Препоръки за предотвратяване на такива произшествия

В сезона на пролетното засушаване зачестяват пожарите в горите и в сухи треви и храсти. От началото на 2020 г. до момента на територията на областта са възникнали 28  пожара в сухи треви и храсти и 4 пожара в горски територии. Всички пожари са без нанесени материални щети. През миналата година пожари в горите в областта са били 19 на брой, от които 3 са с материални щети. Изгорели са 27 декара иглолистни гори и 10 куб. м дървесина. По едно от произшествията се води разследване, небрежна работа с огън са причинили другите два пожара.

ОТ РДПБЗН-Кърджали припомнят правилата за пожарна безопасност,за да опазим зеленото богатство на страната:

- Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!

- Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

- Не трябва да се пали огън в гората освен на специално обезопасените и обозначени за това места. (Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки - /предварително/ от гума или /на място/от зелени клони, с които да действате в случай на пожар).

- Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

- Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.

- Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне!

- За недопускане на самозапалване прясното сено е необходимо да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

- Абсолютно е забранено паленето на стърнищата.

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар:

- Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

- При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

- След като избегнете първоначалната опасност, по най- бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място.

- Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

- Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

- Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини