Унищожаването на природата - истинската причина за пандемиите

Тази седмица, по случай Международния ден на Земята на 22 април, WWF публикува доклад, в който разглежда връзката между унищожаването на природата и възхода на пандемиите. Двете теми, които са много актуални, се оказаха и доста свързани помежду си.

Голяма част от епидемиите, които застигнаха човечеството в последните десетилетия, са с доказан животински произход. А това навежда учените на мисълта, че прекаленото взаимодействие между хората и природата е един от основните фактори за тяхното лесно разпространение по света. Незаконната и неконтролирана търговия с диви животни също има своя принос.

Човешката дейност успя да промени значително 3/4 от земята и 2/3 от океана. Промяната е толкова осезаема, че дори се заговори за нова епоха - антропоцена ("епохата на човека"). А здравето на хората и това на планетата са тясно свързани.

Вирусите, бактериите и останалите микроорганизми имат жизненоважна роля за съществуването на земята вече 3.8 милиарда години. И повечето от тях са абсолютно безобидни. Някои микроорганизми обаче, като патогенни бактерии, вируси и паразити, могат да имат негативен ефект върху човешкото здраве.

Патогените се променят бързо, което им позволява да преминават от диви животни върху хора. Шансовете това да се случи се увеличават и с унищожаването на естествените екосистеми.

Унищожаването им подпомага развитието и разпространението на инфекциозни заболявания, защото се прехвърлят патогени, случват се генетични промени и се увеличават местата за разпространение на болестите. Затова познанието за екосистемите и зоонозните заболявания трябва да бъде основополагащо при планирането на използването на земни ресурси.

Промяната в използването на земята, включително обезлесяване и промяна на естествените местообитания, е отговорна за почти половината от нововъзникващите зоонози, защото излага хората на контакт с нови микроорганизми. Най-добре изразено е това в тропическите гори, които са дом на милиони видове вируси, бактерии, гъбички и паразити, голяма част от тях непознати на науката. 

Човешкото поведение, демографските фактори и бързото и лесно придвижване също подпомагат разпространението на заразите. А съхраняването и поддържането на природата такава, каквато е, е от съществено значение за нашето здраве и съществуване.

Коронавирусите например са голямо семейство от вируси, разпространени както при животните, така и при хората. COVID-19 е нов техен щам. Смята се, че се е появил за пръв път на животинския пазар в китайския град Ухан. Но това може да се определи по-скоро като "пренасяне" на новия коронавирус към неговия нов гостоприемник. Преди това той е циркулирал само в животинския свят. Това не е първият подобен случай.

Зоонозните заболявания, които се предават от животни на хора, са една от най-големите заплахи за човечеството. Те са над 200 вида и включват най-различни инфекции, в това число малария, жълта треска, бяс, ебола, ТОРС, бубонна чума и други. Всяка година тези заболявания причиняват милиони смъртни случаи и имат тежко социално-икономическо въздействие в някои региони. И ако не преосмислим поведението си към природата, това няма да спре.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини