Коне, бизони и елени ще спасяват вечната замръзналост в Арктика

Освобождаването на стада тревопасни животни в Арктика ще е от полза в борбата с климатичните промени.

Компютърни симулации на условията в полярния регион открили, че при наличието на достатъчно диви животни, 80% от вечно замръзналите почви могат да бъдат спасени, предотвратявайки екологична катастрофа.

Половината от вечно замръзналите региони са на път да се размразят до 2100 г., ако се запазят сегашните темпове на климатичните промени.

Причината е в отделящите се емисии на парникови газове, включително въглероден диоксид, за които е изчислено, че ще повишат температурите в региона с 7 градуса по Фаренхайт.

Германски експерти пресметнали, че ако в тундрата бъдат освободени стада коне, бизони и елени, температурите ще се повишат с едва  4 градуса по Фаренхайт и голяма част от вечната замръзналост ще бъде спасена.

В районите с ниски температури, като Арктика, въздухът е по-студен от земята, а дебелата снежна покривка изолира почвата от студа и тя започва да се размразява.

Тревопасните животни ще поддържат земята охладена, като разпръскват снега и компресират почвата, твърдят учените.

При размразяване на вечната замръзналост,  в атмосферата се отделят улавящи топлина газове, погребани в продължение на хиляди години. Всичко това задълбочава климатичната криза.

Миналия месец учени откриха, че полярните ледени шапки се топят 6 пъти по-бързо в сравнение с 90-те години на миналия век.

Учени от Университета в Хамбург пресъздали въздействието на животните в северното полукълбо в рамките на година, използвайки данни от други региони.

Резултатите били обещаващи.

В момента на квадратен километър в Арктика живеят средно 5 северни елена. 15 елена на квадратен километър биха могли да спасят 70% от вечната замръзналост, сочат изчисленията.

Изследователите обаче не знаят доколко реалистично е заселването на Арктика с достатъчно диви животни.

„Утопично е да се смята, че всички вечно замръзнали региони в Северното полукълбо могат да бъдат заселени със стада тревопасни животни, но резултатите сочат, че и по-малък брой животни биха допринесли за охлаждащия ефект“, казват учените.

Изследването било вдъхновено от експеримент в град Черски, Сибир, където преди над 20 години ученият Сергей Зимов освободил тревопасни животни в Плейстоценския парк – район в арктическата тундра.

Той открил, че 100 животни на площ от 1 квадратен километър намаляват наполовина снежната покривка и значително ограничават изолиращия й ефект върху почвата, запазвайки вечната замръзналост.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини