РИОСВ-Хасково:През 2019 г. запрашеността на въздуха в Кърджали бе в нормата

През 2019г. експертите от РИОСВ- Хасково са проверили 1054 обекта и са извършили 1373 проверки, от които 817 планирани и 556 извънредни, сочи годишният отчет за контролната дейност на инспекцията. За същия период са издадени 65 наказателни постановления на стойност 112 950 лв., съставени са 67 акта и са наложени 11 санкции.

През 2019г. се затвърди установената тенденция за намаляване броя на превишенията и регистрираните средногодишни концентрации на ФПЧ10. През годината са регистрирани следните превишения на средноденонощната норма (СДН) по пунктове, както следва:
- в АИС “Раковски” в гр. Димитровград– 17 бр.
- в АИС “Студен Кладенец” в гр. Кърджали– 22 бр.
- в ръчен пункт “РИОСВ –Хасково” в гр. Хасково–36 бр.

Нормативно се допускат не повече от 35 превишения в рамките на една календарна година. През 2019 г. и за трите града измерените средногодишни концентрации на ФПЧ10 са по-ниски  от  средногодишна  норма  от  40  μg/m3. Броят  на  регистрираните  превишения  на средноденонощната норма (СДН) от 50 μg/m3 е намалял наполовина. Постигнато е пълно спазване на нормативните изисквания за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в Димитровград и Кърджали, а за Хасково превишенията на СДН са само с едно над допустимите 35 бр./г.

През 2019 г. от АИС “Раковски” са регистрирани 4 превишения на пределната стойност (ПС) за средночасовата норма (СЧН) от 350 μg/m3 за  серен  диоксид, много  по-малко  от допустимия  брой  от 24  стойности за една календарна  година. В останалите два пункта- пункт “РИОСВ–Хасково” и АИС “Студен Кладенец” не са регистрирани  превишения  на  регламентираните  норма за допустими емисии (НДЕ) за серен диоксид.

За резултатите от контролната дейност по направления, може да се запознаете от Регионалния годишен доклад на РИОСВ- Хасково за състоянието на околната среда през 2019г., който е публикуван в сайта на инспекцията и е на разположение на обществеността

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини