Microsoft изгражда "Планетарна компютърна система" за устойчиво развитие

Платформата Planetary Computer на Microsoft ще комбинира глобални бази данни, за да помогне на организации да управляват биоразнообразие и за смекчаване на климатичните промени

Обещанието за изграждане на въглеродно неутрална компания до 2030 г. Microsoft обяви още през януари, когато президентът Брад Смит разкри плановете за глобална компютърна инициатива за устойчиво развитие.

В публикация на сайта на Microsoft Смит написа: "Нашата общност се нуждае от нов вид изчислителна платформа - "Планетарен компютър", платформа, която би осигурила достъп до трилиони точки за данни, събирани от хора и от машини в Космоса, в небето, във водата и на/в земята." Според него такава платформа "би позволила на потребителите да търсят по географско местоположение, вместо по ключова дума." В нея потребителите безпроблемно биха могли да преминат от задаване на въпрос за това от кои среди се интересуват към въпроси къде съществува конкретна среда по целия свят."

Microsoft работи със специализираната в геопространствените данни компания ESRI, за да осигури достъп до ключовите геопространствени набори в Azure, а по-късно тази година и чрез инструментите на ESRI. "Ще продължим да си партнираме, за да предоставяме безвъзмездни средства, които гарантират на организациите за опазване на природата достъп до наборите от данни, изчислителните и други ресурси", добави Смит.

Предлагайки най-съвременни инструменти за машинно обучение и способности за публикуване на нови резултати и прогнози като услуги, достъпни за световната общност, такава платформа ще даде възможност на потребителите да намерят отговори на нови видове въпроси. "Този Планетарен компютър ще предостави прозрения по критични въпроси, които учени, природозащитни организации и фирми вече задават всеки ден, често без лесен начин да получат локално приложим отговор", каза той.

Такива въпроси варират от разбирането на последиците от гъстотата на залесените гори, използването на земята и размера на горите върху опазването на биоразнообразието и смекчаването на климатичните промени до предоставянето на сателитни данни, локални измервания на потоци и подземни води и прогнозни алгоритми, които да позволят на земевладелците и земеделските производители да направят базирани на данни решения относно водните ресурси.

"Организациите за опазване на дивата природа зависят от собствените си локални проучвания, глобални виждания за популациите на дивата природа и подходящи местообитания за дивата природа. Планетарният компютър ще комбинира информация за типове терени и екосистеми с най-добрите налични данни за това къде живеят видовете, което дава възможност на глобалната общност от биолози от дивата природа да се възползва взаимно от своите данни", пише Смит. Борбата с климатичните промени изисква организациите да измерват и управляват природните ресурси, които отделят въглерод като дървета, тревни площи и почва.

Смит добавя, че "Планетарният компютър" ще комбинира сателитни изображения с изкуствен интелект (AI), за да предостави актуална информация за екосистемите и ще предостави платформа за използване на прогнозни модели за оценка на глобалните запаси от въглерод и за вземане на информирани решения за използването на земята, които влияят върху способността ни да се справяме с климатичните промени.

Смит обяви, че Microsoft навлиза в следващата фаза на програмата си "Изкуствен интелект за Земятра" (AI for Earth), чиято цел е да изгради тази планетарна компютърна платформа чрез специални инвестиции в развитието на инфраструктурата.

"Ще предоставим на нашата общност "ИИ за Земята" - повече от 500 дарения в 81 страни - достъп до критичните набори от данни по света, както и компютърна платформа за анализ на тези набори от данни. Освен това ще инвестираме в специфични области на екологичното решение като идентифициране на видове, картографиране на земното покритие и оптимизирано използване на земята", каза той.

Microsoft е изгражда инструменти и услуги, за да помогне на клиентите в световен мащаб да разберат екосистемата около тях, да наблюдават и моделират промените на климата или на човешкото поведение и да ги управляват по начин, който защитава биоразнообразието, благосъстоянието и начина на живот на общността, както и цялата планета.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ус
  Устойчиво
  0 0
  16:16, 23 апр 2020
  Развитие и натрупване на капитал - капитализъм са две абсолютно несъвместими неща

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини