Петър Касабов: Самата дума "Олимпиада" държи националките по борба мотивирани

Самата дума "Олимпиада" държи българските националки по борба мотивирани и концентрирани в условията на глобална пандемия и социална изолация, заяви треньорът на отбора Петър Касабов в интервю за БТА.

Той е убеден, че когато всичко това приключи и когато се върнат в залата, момичетата ще бъдат още по-мотивирани за тренировки.

"Самата дума "Олимпиада" и самият форум, на който трябва да участва, е достатъчно силна мотивация за всеки спортист. Трудно ще бъде да държим ниво, но мотивация няма да загубят. В момента сме доста тъжни всички, защото сме свикнали да работим на високи обороти, а сега ни е трудно да поддържаме ниво. Но аз съм убеден, че когато всичко това приключи и когато влезем в залата, всеки ще бъде с нови сили, нова енергия и много по-голямо желание за тренировки", каза Касабов за БТА.

"В тази ситуация правим нормални тренировки от вкъщи и така. Включваме се всички в една програма в интернет и тренираме заедно. Силно се надявам колкото се може по-скоро да приключи всичко с карантината и ограничението, за да можем колкото може по-рано да влезем в залите и да работим като хората. Сега колкото и да поддържаме функционално ритъм, това е много далеч от нашата работа. Тя е в залата", допълни той.

В последните години женската борба беляза истински бум в България, след като националките спечелиха редица медали от големи и престижни форуми. Те се върнаха от последните две европейски първенства с осем медала - 4 златни, три сребърни и един бронзов, въпреки че повечето от тях са на крехка възраст.

За треньора на националния отбор това изобщо не е било изненадващо: "Колкото и нескромно да звучи, за някои тези резултати са изненадващи, но за мен не толкова. Аз знам Меги (Селишка) и Мими (Христова) по какъв начин се готвеха и колко искаха да постигнат това нещо. Освен това, двете се върнаха от тежки травми и от операции. Меги имаше операция на рамото и мина трудно възстановяване. Те имаха нужда от това нещо - да се възстановят, да натрупат опит и да бъдат отново това, което са. Аз се радвам, че те спечелиха тези заслужени титли", заяви Касабов.

"Тайбе (Юсеин) си има нейна програма. Не са само квалификационните турнири, има и такива за борци като нея - с квоти за Олимпиадата. Тя ще се подготвя паралелно с всички момичета.

За да имаш резултат, ти трябва да тренираш постоянно на високо ниво. Мен това ме радва - че Тайбе продължава да го прави. Когато даваш всичко от себе си, винаги си близо до медалите. Нейната мисъл тази година беше Олимпиадата и за това европейско не бяхме толкова готови. Тя имаше само един турнир след световното първенство и директно участва на европейското. Тайбе не беше във върхова форма, а концентрацията й бе насочена изцяло към Олимпиадата", добави той.
За националния тим тези успехи съвпадаха перфектно като серия, чиято кулминация трябваше да бъде Олимпиадата през лятото. Тя обаче бе отложена за догодина, а всички квалификации и турнири за мъже и жени през 2020 са анулирани от Международната федерация по борба (UWW).

"На този етап състезания няма да има, но се надявам от юни вече да можем да стъпваме в залите. Всичко зависи от нас, хората - как спазваме карантината и доколко ще опазим животите на всички около нас. От това зависи и кога ние ще започнем да тренираме редовно и нормално", каза Касабов.

"Треньорите винаги са много важна част, без значение дали говорим за преди, или за сегашната ситуация. В един момент на всеки един спортист му идва в повече подготовката и иска да спре за известно време, да почине. Самото напрежение им идва в повече на тези млади момичета. Но тук идва работата на треньора, защото той е длъжен да ги държи във форма, за да не сме изостанали, когато се върнем в залата", заяви още националният треньор на женското направление.

Касабов обясни, че той лично прекарва карантината със семейството си.

"Трудно е, но пък така сега намирам повече време за вкъщи, за семейството, за децата, за съпругата. Обръщам внимание на най-близките ми хора и това е основното нещо, което правя. Занимавам се с различни неща, само не и с готвене. Там никакъв ме няма. Съпругата ми е невероятна и не ми дава шанс да припаря до кухнята", завърши той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини