Радиоактивната Чернобилската гора е в пламъци десети ден

Украинските пожарникари хвърлиха вчера почти 400 тона вода върху горския пожар в затворената зона около бившата ядрена централа в Чернобил, но вече десето денонощие не могат да спрат разпространението на пламъците. Това съобщи днес украинската държавна служба по извънредните ситуации.

Все още горят тревите и горската постеля в отделни огнища на територията на три лесничейства. В гасенето участват 366 души с 88 единици техника, включително 3 самолета Ан-32П и 3 хеликоптера, хвърлили вчера 370 тона вода, се казва в съобщението.

Пожарникарите не могат да се борят с огъня навсякъде по земя, тъй като някои от участъците са с повишен радиационен фон в пъти над нормите, още от аварията в Чернобил през 1986 г. Експерти, цитирани от украинските медии, наричат бедствието в Чернобилската гора - “радиоактивен пожар”, тъй като концентрацията на вредни вещества във въздуха нараства 30 пъти и във въздуха се разпръсква радиоактивна пепел достигаща до половината Киевска област. Превишението на нормите е официално отчетено в зоните на пожара.

Радиационната обстановка в Киев и Киевска област по данни на спасителните служби е стабилна, експозиционната доза и съдържанието на радиоактивни вещества във водата не надхвърлят допустимите стойности, твърдят властите. 

Като главна причина за горските пожари се сочи умишленото опожаряване на тревите от местните селяни. Много фермери “икономисват” и запалват поля, които са “почивали” тази година, вместо да ги разорат с трактор, разказва РБК Украйна. Освен това местните хора са убедени, че по този начин се подобрява почвата. 
Един от виновните за пожара в Чернобил е задържан - 27- годишен жител на село Раговка. Той е заявил, че е запалил тревата за забавление.

Пожарите са нанесли непоправими вреди на уникалната фауна на Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват, който се възстановява от десетилетия при пълно отсъствие на хора и човешка дейност, след катастрофата през 1986-г.

Преди около 15 години 36 коня на Пржевалски са заселени в зоната на резервата, като експеримент, а преди 2 години, те са били около 110. Не е ясно, какво ще се случи с тази дива популация, след като още в средата на миналия век, тези конe изчезват от естествената им среда на обитаване - Монголия.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини