Тестват богомолците в храмовете в Кърджали с термометри за дистанционно отчитане

Изображение 1 от 6

    В храмовете на Кърджали богомолците, влизащи за молитва ще бъдат тествани с термометри за дистанционно отчитане. Всеки, който иска да прекрачи храма на  църквата „Св.Георги Победоносец” и градската джамия ще трябва да премине през задължително замерване. Това стана известно днес по време на проведен в двора на християнския храм брифинг на Общинския кризисен щаб.

      Кметът на Община Кърджали и председател на Общинския кризисен щаб инж.Хасан Азис подари термометри за дистанционно отчитане на енорийския свещеник отец Петър и на районният мюфтия Бейхан Мехмед. Първи бе тестван божия служител в църквата, който показа температура от 35,9 градуса.

      Отец Петър посочи, че Българската православна църква се е оказала по-гъвкава от своите посестрими в Гърция и Румъния, като не е затворила храмовете за Великден.В същото време благодарение на призивите на държавните власти и високопоставени свещенослужители потокът на миряни в храма е намалял силно. Те не са повече от 15 души на ден. Положителен ефект са имали беседите на председателя на църковното настоятелство проф.д-р Тодор Черкезов. Инструкции са направени и от директорът на ОД на МВР-старши комисар Атанас Илков.

      Отец Петър призова вярващите да се молят от домовете. Аз не мога да спра тези , които искат да дойдат в храма. Не нося маска, за да им дам кураж. Щетите от страха,могат да бъдат по-големи отколкото от заразата, поясни енорийският свещеник.

      Кметът инж.Хасан Азис и проф.д-р Тодор Черкезов призоваха кърджалийци да проявят дисциплина и да спазват социалната дистанция и наложена карантина. Градоначалникът сподели,че за предстоящите Великден и Рамазан Байрам освен измиването и дезинфекцирането на улиците,такива процедури ще се извършват в дворовете на християнските и мюсюлмански храмове в града.

      Проф.д-р Тодор Черкезов предупреди, че по време на църковната служба на Великден , заради струпването на много млади хора е възможно заразяване. Останете  и се молете в домовете си, призова председателят на църковното настоятелство.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ил
      Илко
      1 0
      19:40, 11 апр 2020
      Хасане, не се бъркай в религиозните дела, в работата на Господа!
    • 2
      Би
      Бисер
      1 0
      19:44, 11 апр 2020
      Стига изкуствен пиар на гърба на вярващите! Засрами се поне, ако не те е страх от Горния!
    • 3
      Ни
      Николай
      1 0
      22:50, 11 апр 2020
      Г-н Азис, много лошо тръгна с петия мандат, тайни сделки с комунягите Багдасара, лъжи след лъжи. Спасители сте ми били ти, Адлен, жалко за Кърджали и България
    • 4
      Ан
      Андрей
      0 0
      23:12, 11 апр 2020
      Хасане, ако искаш попа го прибери у Вас, той тебе, ти него...., но не се бъркай в християнството! Ти си нагъл ЛЪЖЕЦ!
    • 5
      Ан
      Ангел
      0 0
      23:44, 11 апр 2020
      Ха, ха и поп рязан и кмет-рязан! Браво Кърджали!
    Последни новини