Защо ядките са важни за имунната система?

Ядките са изключително вкусни, но и много наситени с протеини, мазнини, витамини и антиоксиданти. Всички тези вещества играят важна роля за функциите на имунната система. Във време на извънредно положение заради пандемия от коронавирус силният имунитет е много важен за преодоляване на заразата и запазване на относително добро здраве, дори след инфекция с новия вирус.

Защо ядките са важни за имунната система, както и за цялостното здраве?

Ядките съдържат важни хранителни вещества, които участват пряко и косвено в процесите, от които зависи силният ни имунитет. Те са богати на протеини, мазнини, полезни въглехидрати, фибри, витамин Е, магнезий, фосфор, мед, манган, селен, като всички тези витамини и минерали са участници във функциите на имунната система.

Съдържат големи количества антиоксиданти

Антиоксидантите в ядките неутрализират свободните радикали, които повишават риска от различни опасни заболявания, сред които сърдечносъдовите, диабета, имунните дефицити, свързани с хронични възпаления, увреждането на клетките и преждевременното стареене на организма.

Понижават холестерола и триглицеридите

Тъй като инфекцията с коронавирус, а и с други вируси и патогени, може да засегне най-силно хората страдащи от сърдечносъдови заболявания, важно е да поддържаме тази система здрава, за да може и имунитетът ни да е на ниво. Редовната консумация на ядки понижава нивата на холестерол и триглицериди, което спомага за по-нисък сърдечносъдов риск.

Ядките потискат възпаленията

Възпаленията в тялото могат да възникнат по различни причини. Независимо дали са предизвикани от инфекция, бактерии, вируси, наранявания или някакви скрити хронични заболявания, имунната система реагира на тях, като ги атакува, опитвайки се да ги потисне. Това я отслабва и може да намали съпротивителните сили на организма срещу коронавирус или друг патоген, който ви атакува.

Съдържат огромно количество фибри

Ядките са богат източник на фибри, които са храната на полезните бактерии в червата. Червата от своя страна са част от имунната система. Някои процеси, свързани с функциите на имунната система са пряко свързани с червата или така нареченият лигавичен имунитет.

За да бъде силен имунитетът ви е нужно да поддържате червата си в добро здраве. Това става като консумирате достатъчно фибри всеки ден. Голяма част от тях идват от ядките.
 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини