Няма сериозен интерес в Кърджали към обявената от правителството мярка 60/40 в подкрепа на бизнеса

Няма сериозен интерес в Кърджали и областта към обявената от правителството мярка 60/40 в подкрепа на бизнеса. Една от причините е голямата бумащина. Въпреки това някои фирми са отправили запитване до Бюрото по труда за получаване на помощ по тази мярка. Това съобщиха за Кърджали бг вести лидерите на работодателските организации в региона.

  Има фирми, които коментират възможността държавата да покрие 60% от разходите за заплати и осигуровки, ако запазят работниците си. Става дума за експортно ориентирани предприятия. От началото на извънредното положение износът рязко намаля и фирмите търсят възможност да оцелеят. Те обаче срещат спънки с многото бюрократични формалности. Това сподели за Кърджали бг вести председателят на Кърджалийската търговско промишлена палата инж.Наско Настев. Той посочи,че на този етап от палатата не е искано съдействие за подготвяне на документи за кандидатстване от работодатели.

  В КРИБ е слаб интересът към тази мярка. Работодателите започнаха да делят времето на преди и след пандемията. Коронавирусът ни върна назад към времето, когато сме се родили. Доброто е,че правителството се вслушва в мнението на фирмите от КРИБ. Това каза председателят на УС на КРИБ-Кърджали д-р Фахри Идриз. Той посочи, че след хотелиерството и ресторантьорството следващият отрасъл, който ще попадне под ударите на кризата е строителството.

   Няма сериозен наплив на фирми да кандидатстват по мярката 60/40. Все още работодателите нямат яснота от ползата , която могат да имат,  поясни за Кърджали бг вести председателят на Стопанска камара  Альоша Синабов.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини