Останали насаме заради изолацията, две панди се чифтосват свободно след 10 години опити

Пандите са изключително срамежливи, когато става дума за полови контакти, но изглежда те се нуждаят само от малко усамотение, което получават в светлината на глобалната пандемия от COVID-19 след забраната за събирания на обществени места и затварянето на парка.

Ин Ин и Лъ Лъ са две големи панди (Ailuropoda melanoleuca) в зоопарка Ocean Park в Хонконг и най-накрая успешно са се чифтосали за пръв път след прекарани почти 10 години заедно в парка. Според съобщението на зоопарка, двойната е хваната "в крачка" в понеделник 6 април, 9 ч. местно време, след като са показали, че са навлезли в хормоналния си полов цикъл в края на март.

Двамата влюбени се запознават в зоологическата градина през 2011 г. Докато са имали някои начални опити да се чифтосат, усилията им са белязани от злощастна загуба на плода. Но след разпространението на епидемията от COVID-19, Ocean Park не приема посетители от 26 януари насам и изглежда тишината и спокойствието са това, което е липсвало на връзката им.

Бременността при големите панди варира между 72 и 324 дни, така че с малко късмет, зоопаркът може да има добри новини по-късно тази година. От парка се надяват да потвърдят бременността чрез ултразвуково изследване, когато наближи моментът на раждането. 

"Мъжките и женските големи панди достигат полова зрялост на възраст съответно седем и пет години. От пристигането на Ин Ин и Лъ Лъ в Хонконг през 2007 г. и опити за естествено възпроизводство от 2010 г. насам, те за съжаление все още нямат успех до тази година, след години опити", обяснява Майкъл Буус (Michael Boos), изпълнителен директор на зоологическите операции и опазването в Ocean park. "Успешният естествен процес на сношение днес е много вълнуващ за всички нас, тъй като шансът за забременяване чрез естествено чифтосване е по-висок, отколкото с изкуствено осеменяване".

"Ако е успешна, признаци на бременността, включително изменение в хормоналните нива и промени в поведението може да се наблюдават най-рано в края на юни, въпреки че винаги има възможност и Ин Ин да преживее пседво-бременност", добавя Буус. "Надяваме се да донесем чудесни новини за бременност на жителите на Хонконг тази година и да допринесем за опазването на този уязвим вид".

Пандите произхождат от няколко малки области в Южен и Централен Китай и е известно, че изпитват трудности да се размножават в плен, което не е добра новина, имайки предвид, че статутът им в Червената книга на защитените видове ги определя като уязвими. Има няколко причини пандите да изпитват трудност да се размножават извън естествената си среда. Най-често това се обяснява с факта, че двойките трябва да са съвместими и се разчита на цяла гама в комуникацията, която може лесно да бъде нарушена. Друг проблем е, че женските панди овулират само веднъж годишно и понякога може да проявят псевдо-бременност.

Разбира се, в тези мрачни времена добрите новини се разпространяват бързо в социалните медии и предизвикват редица коментари, от загриженост за липсата на усамотение по принцип, до известна доза завист за приятното им прекарване.

View this post on Instagram

【🐼大熊貓盈盈和樂樂的好消息💕】經過多年嘅愛情長跑,盈盈同樂樂今日終於成功自然交配喇!今次係佢哋小倆口自9年前(2011年起)開始嘗試自然交配以來首次成功,公園嘅獸醫同護理團隊會繼續密切觀察佢哋嘅身體狀況同行為變化,希望會有熊貓「添丁」嘅好消息!大家留低❤️emoji,一齊祝福盈盈同樂樂可以早日迎接新家庭成員喇! . . [🐼Good News from Giant Panda Ying Ying & Le Le💕] Ying Ying and her long-standing sweetheart Le Le succeeded in natural mating today! This is the first success since the cute couple began attempts at natural mating 9 years ago (from 2011). The Park’s veterinary and animal care teams have been closely monitoring the giant pandas’ body conditions and behavioural changes, hoping to bring wonderful pregnancy news to you all. Let’s leave a ❤️ emoji in the comment section to send your blessing to our lovable Ying Ying and Le Le! #hkoceanpark #OPLovelyAnimals #panda #海洋公園 #熊貓

A post shared by Ocean Park Hong Kong (@hkoceanpark) on

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини