Основно училище в Димитровград предостави таблети и интернет на ученици

Изображение 1 от 4

    Във времето на извънредно положение училищата не работят, но ученици и учители работят онлайн, за да продължат да усвояват нов учебен материал. Дистанционното обучение започна трудно и за двете страни, но малко по малко проблемите се изчистват.

    На родители и ученици им се стовари отговорността да се справят с нови онлайн платформи, чрез които да осъществят връзката с преподавателите и така да получават нови знания.

    За да се осигури тази форма на обучение не всички бяха подготвени - освен компютърната грамотност, която трябваше да имат или да придобият, ученици и родители трябваше да бъдат и технологично подсигурени, да имат добър интернет достъп и да имат достатъчно устройства, чрез които да се осъществи връзката в онлайн платформите.

    Оказа се, че не всички семейства са готови да стартират дистанционната форма на обучение, някои от тях са нямали достъп до интернет, други не са имали достатъчно компютърни устройства в домакинството, други не са успели да заработят с виртуалните класни стаи.

    В разговор с г-жа Снежана Ангелова, директор на ОУ "Пенчо Славейков", разбрахме за някои от проблемите, с които са се сблъскали ученици, учители и родители. От училището са предоставили таблети на някои свои ученици, защото или техните устройства са се повредили или изобщо не са имали такива, чрез които да може да се осъществи нормална виртуална среда. Някои семейства в неравностойно социално положение не са имали интернет достъп в домовете си, за което училището се е погрижило да осигури и да им поеме таксите. Родители и ученици са се отзовали в подкрепа на други семейства, като са им помогнали да инсталират и заработят с виртуалните учебни стаи. Г-жа Ангелова сподели, че семейства са предоставили паролите си за безжичен интернет да други, които не са има достъп до глобалната мрежа.

    "През изтеклите седмици картината е динамична, някои от децата останаха без интернет, на други се повредиха устройствата. В с. Крум родителите на едни ученици, помагат на други да се справят и предоставят пароли за wi-fi. За наши ученици от селата училището осигури таблети. Всеки ден получавам информация за работата на всички ученици и вземам адекватни мерки, за да подпомогнем семействата, които имат нужда", сподели директорът на ОУ "П. Славейков".

    "Като иновативно училище в ОУ „Пенчо Славейков“ имаме свободата да въвеждаме нови технологии и проекто-базирано обучение и ние вече извървяхме пътя до днешния успех. В края на учебната 2017/2018 година, по проект ИКТ на МОН, въведохме Google G suite - една от водещите в света облачни платформи, която предлага полезно съдържание и приложения като виртуални експедиции (Google expeditions), електронна класна стая (Google classroom), електронна поща (Gmail) и други.

    През учебната 2019/2020 година учениците от 5, 6 и 7 клас изцяло работят с G Suite в часовете по ИТ. Работа с платформата в часовете по анлийски език започна и Мария Янева. През януари 10 учители се мотивираха за google сертифициране. Подготовката за този изпит се оказа доста благоприятна и навременна и някак си изпревари събитията. Точно навреме ние бяхме готови за дистанционно обучение, за работа с виртуалните класни стаи, за видео разговори с Google Meet", споделя още г-жа Ангелова.

    Дистанционното обучение е интересно и непредвидимо, предизвикателство към всички от общността; ученици, учители, родители. То е развиващо и времепоглъщащо, защото учителите искат да прочетат, да разучат, да изпробват нови и нови възможности. Понякога два часа не са достатъчни за разработване на един урок. А и постоянното получаване на email е изморително. Дори 12 часа са недостатъчни за консултации, обратна връзка, проверка на домашни.

    Педагогическият съветник Петя Иванова споделя: "Създадох блог по идея на Красимира Илиева, в който споделям размишления и доста полезности. Каня и колегите в него - https://blogzaedno.blogspot.com/

    Всеки ден в класната стая на педагогическия съветник публикувам теми за размисъл или разведряване."

    „По-малко преподаване + повече обратна връзка = по-добро учене". Ето резултата от една добре проектирана учебна среда – на 16.03.2020г. в Google Classroom в ОУ "Пенчо Славейков" са създадени 182 класни стаи, 695 ученици работят и получават обратна връзка за опита си от своите учители.

    "Родителите ни подкрепят и са активна страна в общността. В крайна сметка, не само преподаването стимулира ученето, а и желанието на нашите ученици да творят, да създават, да решават, да откриват. Ние, учителите, ги мотивираме и сме готови да предоставяме персонализирана обратна връзка, да дадем съвет и емоционална подкрепа. Заедно сме успешни!", е мнението и на учителите.

    "ЗАЕДНО ВСИЧКИ – учители, ученици, родители! Общността се обедини, и макар да ни е трудно, взаимно си помагаме, проявяваме разбиране. Родителите ни се доверяват, подкрепят, вярват в нас, учат с децата си. Само за 24 часа всички учители влязоха в семействата. И макар да си бяме поставили задача, това е революционна крачка, защото ситуацията е различна, непозната", споделя още г-жа Ангелова.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини