14 °C

Помагат ли бабините деветини срещу коронавируса?

Любопитно днес в условията на пандемия от коронавирус да се обърнем назад и си припомним как са лекували в миналото златоградските баби и какво представляват  т. н. бабини деветини.Какво са правили те при лоши болести,магарешки кашлици.сипка и др. по децата . Наред с пиене на магарешко мляко,курбан от черна кокошка,раздаване на колачки с мед практикували и ритуал ,,провиране.“В миналото на много места в района е имало стари корубести дървета с отвори, през които хората се провирали за здраве.Такова дърво/Улитиният орех/ имало в мах.Колото,в местноста до св.Атанас,в Козарска река/м.Нивище/,в с.Кушла и др.Когато малките деца боледували често/упорити кашлици/ ги провирали през такива отвори в дървета,или в отвори под корени на стари дървета. Най вече провирали под корени на вековни орехи.Запазени са спомени за такъв вековен орех в квартал Табахана на Златоград.Там ритуалът го извършвал старата Пехливанка ,за което имала ,,изин“ от своята свекъва .Пехливановци имат запазена памет ,че са в далечно родство с християните Хекимовци,които са потомствени лечители.Явно тук лечителската традиция се предавала по наследство по женска линия .Вярвало се, че болестта ще остане там,в мястото на провирането . В каменните отвори/наричани още Елов камень/ в с.Долен, с.Ягнево и с.Кайлоба се провирали също за здраве и връзвали парцалчета на близките дървета.Задължително оставяли там ,,дар“-дребни монети,шепа зърно,сушени плодове.След като се направи сутрин рано при изгрев слънце ,,провиране“ до три пъти човекът тръгва напред и повече не се обръща назад.Изглежда това е отзвук от древната легенда за Орфей и Евридика.Орфей трябвало да не се обръща назад като извеждал Евридика от подземното царство.Любопитни данни за провиране под корема на камили като средство за борба срещу малария и треска съобщава Кирил Иванов/публ.в ,,Златоградски страници“-част 3/.Самото провиране символизира ,,прераждането“- както змията всяка пролет хвърля старата си захабена кожа от зимата като се провира през тесни цепнатини и излиза с нова кожа за нов живот през пролетта когато цялата природа възкръсва.Елементи от змията откриваме в преплетените дръжки /рехи/ на родопските торби и на миндилите.

Розалин Хаджиев

Председател на Тракийско дружество „Дельо войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Би
  Бисер
  2 0
  09:42, 6 апр 2020
  суеверия! никак не върви, хайдутизъм в медицината! Кой век сме,войводо....?
 • 2
  Вл
  Владо
  1 0
  12:33, 6 апр 2020
  Ало редакцията, не ни знимавайте с високопланински .....

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
26 окт 2020
Последни новини