27 °C

Помагат ли бабините деветини срещу коронавируса?

Любопитно днес в условията на пандемия от коронавирус да се обърнем назад и си припомним как са лекували в миналото златоградските баби и какво представляват  т. н. бабини деветини.Какво са правили те при лоши болести,магарешки кашлици.сипка и др. по децата . Наред с пиене на магарешко мляко,курбан от черна кокошка,раздаване на колачки с мед практикували и ритуал ,,провиране.“В миналото на много места в района е имало стари корубести дървета с отвори, през които хората се провирали за здраве.Такова дърво/Улитиният орех/ имало в мах.Колото,в местноста до св.Атанас,в Козарска река/м.Нивище/,в с.Кушла и др.Когато малките деца боледували често/упорити кашлици/ ги провирали през такива отвори в дървета,или в отвори под корени на стари дървета. Най вече провирали под корени на вековни орехи.Запазени са спомени за такъв вековен орех в квартал Табахана на Златоград.Там ритуалът го извършвал старата Пехливанка ,за което имала ,,изин“ от своята свекъва .Пехливановци имат запазена памет ,че са в далечно родство с християните Хекимовци,които са потомствени лечители.Явно тук лечителската традиция се предавала по наследство по женска линия .Вярвало се, че болестта ще остане там,в мястото на провирането . В каменните отвори/наричани още Елов камень/ в с.Долен, с.Ягнево и с.Кайлоба се провирали също за здраве и връзвали парцалчета на близките дървета.Задължително оставяли там ,,дар“-дребни монети,шепа зърно,сушени плодове.След като се направи сутрин рано при изгрев слънце ,,провиране“ до три пъти човекът тръгва напред и повече не се обръща назад.Изглежда това е отзвук от древната легенда за Орфей и Евридика.Орфей трябвало да не се обръща назад като извеждал Евридика от подземното царство.Любопитни данни за провиране под корема на камили като средство за борба срещу малария и треска съобщава Кирил Иванов/публ.в ,,Златоградски страници“-част 3/.Самото провиране символизира ,,прераждането“- както змията всяка пролет хвърля старата си захабена кожа от зимата като се провира през тесни цепнатини и излиза с нова кожа за нов живот през пролетта когато цялата природа възкръсва.Елементи от змията откриваме в преплетените дръжки /рехи/ на родопските торби и на миндилите.

Розалин Хаджиев

Председател на Тракийско дружество „Дельо войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Би
  Бисер
  2 0
  09:42, 6 апр 2020
  суеверия! никак не върви, хайдутизъм в медицината! Кой век сме,войводо....?
 • 2
  Вл
  Владо
  1 0
  12:33, 6 апр 2020
  Ало редакцията, не ни знимавайте с високопланински .....

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини