16 °C

Евростат: 14 милиона мъже и жени в ЕС са били без работа през февруари

Безработицата се е задържала на равнище 6,5 на сто на месечна основа в ЕС през февруари и се е понижила до 7,3 на сто в еврозоната през февруари, месец преди европейските страни да наложат редица ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

Това са най-ниските равнища в ЕС, откакто започват да се публикуват месечни доклади за безработицата в общността през февруари 2000 година. За еврозоната февруарската безработица е най-ниската от март 2008 година, преди разразяването на световната финансова криза.
През януари показателят бе 6,5 на сто в ЕС и 7,4 на сто в еврозоната. През февруари миналата година безработицата отчете равнище от 6,9 на сто в ЕС и 7,8 на сто във валутния съюз.

В България тази година февруарското равнище е 4,1 на сто - без промяна спрямо януари и с понижение спрямо 4,7 на сто през февруари 2019 година, сочат данните на сайта на Евростат.

Сред страните членки най-ниска безработица регистрира Чехия (2 на сто), следвана от Нидерландия и Полша (по 2,9 на сто). Най-висока безработица има в Гърция (16,3 на сто за декември 2019 година) и Испания (13,6 на сто).

Спрямо февруари миналата година показателят е останал стабилен в 19 членки на ЕС, покачил се е в Чехия (от 1,9 на сто до 2 на сто), Румъния (от 3,8 на сто до 3,9 на сто), Люксембург (от 5,4 на сто до 5,7 на сто), Естония (от 4,2 на сто до 4,7 на сто между януари 2019-а и януари 2020 г.), Литва (от 6,0 на сто до 6,6 на сто) и Швеция (от 6,6 на сто до 7,2 на сто). Най-силен е бил спадът в Гърция (от 18,5 на сто до 16,3 на сто между декември 2018-а и декември 2019-а), Кипър (от 7,5 на сто до 5,8 на сто) и Хърватия (от 7,2 на сто до 6,2 на сто).

За сравнение, през февруари безработицата в САЩ е била 3,5 на сто, което е спад спрямо 3,6 на сто през януари и 3,8 на сто през февруари 2019 година.

ЕС в момента се готви за тежка рецесия и растеж на безработицата на фона на икономическите сътресения, предизвикани от коронавируса, допълва ДПА. Строгите ограничителни мерки, въведени в Европа, затвориха ресторанти и магазини, а производството бе силно ограничено.
Италия и Испания, двете европейски страни с трайно висока безработица особено сред младите хора, пострадаха най-тежко от болестта, която взе множество жертви сред гражданите им.

С отчитане на сезонните фактори безработицата е била 13,6 на сто в Испания и 9,7 на сто в Италия.

Близо 14 милиона мъже и жени в ЕС са били без работа през отчетния месец, като сред тях 12 милиона са от страни в еврозоната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
01 юни 2020
Последни новини