Малките "борци" от Смилян се върнаха преждевременно от Турция, днес Денис става на 1 годинка

Епидемията и извънредното положение наложиха ограничения във всичко, което правехме до сега в ежедневието си. Това се случва и с благотворителните инициативи, които особено напоследък обединиха много хора от България и чужбина, за да помогнат, както в случая с двете деца Денислав Сираков и Радина Колаклиева от Смилян да живеят нормален живот.

Те бяха невръстни бебета, когато в края на миналата година в родното им село стартира в кампания, бързо надхвърлила пределите на областта.

До края на февруари бяха събрани десетки хиляди лева, а на 10 март двете бебета заминаха за пореден трети курс за рехабилитация в Турция.

Малко преди това Радина стана на една година, а днес – 1 април е първият рожден ден на Денислав. Те са малките борци за живот и нормално детство, с помощта на големите хора с отворено сърце.

Заради пандемията обаче двете деца, орисани сякаш да преминават заедно със семействата им през изключителни изпитания, се налага да се завърнат спешно в България.

„Специалисти от Центъра по рехабилитация за деца с увреждания в Рудозем работиха с децата, постигнати бяха много добри резултати и след двете посещения в Турция през януари и февруари, там работи се по различни методика, която също дава добър резултат. Въпреки това, те трябваше да се върнат преждевременно, преди да затворят границата. “, каза за СмолянБГвести Илия Годев, секретар на читалището в Смилян и организатор на кампаниите за събиране на средства.

Децата прекъсват рехабилитацията броени дни от ежемесечния третия курс, която започват благодарение на събраните средства през януари 2020г и даваше много добри резултати.

Те успяват да се приберат преди границата ни да е затворена, но сега са изолирани заради вируса, като не могат да пътуват и до Рудозем, където с тях работеха специалистите в Центъра.

Както всички други учреждения и той е затворен заради извънредното положение с коронавируса. „Това може да доведе до частична загуба на постигнатите резултати, защото е прекратена работата с психолози и рехабилитатори. “, коментира Годев и допълни, че въпреки всичко по сметките за дарения има някакви постъпления и движение. „Борят се преди да са навършли година. И ще продължат да го правят – защото всички ние вярваме, че те ще бъдат щастливи, като всички деца. И ще продължим да ги подкрепяме! Благодарим на всички, които ги подкрепиха и продължават да го правят! Честит рожден ден, Дени!".

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини