Брюксел: Извънредните закони за коронавируса не може да нарушават демокрацията

Европейската комисия предупреди държавите - членки на Европейския съюз, че извънредните мерки, приети от правителствата като част от борбата с коронавируса, не може да подкопават демокрацията, предаде "Ройтерс".

"От първостепенно значение е извънредните мерки да не са за сметка на нашите основни принципи и ценности Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии", подчерта в изявление председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ сега е по-важно от всякога журналистите да могат да вършат своята работа свободно и точно, за да се противопоставят на дезинформацията и за да могат нашите граждани да имат достъп до важна информация.

"Всички извънредни мерки трябва да бъдат ограничени до това, което е необходимо и строго пропорционално. Те не трябва да продължават безкрайно, правителствата трябва да гарантират, че подобни мерки са обект на редовен контрол", допълни тя.

Европейската комисия ще следи отблизо в дух на сътрудничество прилагането на извънредните мерки във всички държави членки, се казва още в изявлението.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан си осигури извънредни правомощия в справянето с коронавируса. Това стана с гласуване в парламента, след което управляващата "Фидес" ще може да удължава извънредното положение в страната на практика безсрочно и да управлява с укази.

Решението е спорно за опозицията, както и според правозащитни групи и Съвета на Европа. Критиците му се опасяват, че Будапеща може да се отдалечи още повече от демократичните ценности, след като попадна под ударите на наказателна процедура на ЕС заради атака срещу тях в последните години от управлението на Орбан.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини