24 °C

Храната поскъпва рекордно. Преглед на печата

"С два неясни члена за извънредното положение депутатите парализираха бизнеси за милиони", пише "24 часа". Работодатели очакват в сряда депутатите да променят закона, за да се реагира колкото се може по-бързо в помощ на икономиката. Държавата пък  чака становища от парламентарни комисии може ли да продължават големи строежи на различните видове инфраструктура.

"12 процента от фирмите са спрели работа", пише "Дума" на първа страница. Очакват 5-6 на сто спад на икономиката и проблеми с доставките на някои пресни и сезонни продукти. Проучването е на Българската търговско-промишлена палата.

"Храната поскъпна рекордно" е водещото заглавие на "Земя". Данните за страната ни са на Европейската комисия за цените на суровините и хранителните продукти, за една година поскъпването на цените на дребно е 7,9 на сто. Освен това според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през последните две седмици има осезаем скок в цените на хранителните продукти.  

"Труд" коментира "Заради забавени доставки през границата недостигът на храни вдига цените". Най-голямо е увеличението при свинското месо, картофите и лимоните. Масово се търсят дезинфектанти, а тоалетната хартия е поскъпнала с два лева.

"Монитор" цитира министъра на финансите Владислав Горанов, койт, в телевизионно интервю заяви "Актуализираме бюджета в подкрепа на бизнеса". Вестникът информира и че безлихвените заеми за физически лица с таван 1 500 лева ще се изплащат до две години. Според министъра на туризма ще има ваучери до 25 хиляди евро в помощ на малките и средни фирми в туризма.

"Телеграф" допълва по темата, че друга мярка за стимулиране на туризма е това лято да няма такси за чадъри и шезлонги на плажа. Друга идея, вече оповестена, е да се дават ваучери за следваща почивка на хората, чиито резервации не са се осъществили поради кризата. Хотелиери предлагат Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър да приемат българи и чужденци на лечебен туризъм.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев уверява, че банковата система е в добра кондиция, пише "24 часа". Стана ясно, че се предвижда разсрочване на кредитите със срок от 3 до 6 месеца, като всеки сам ще се договаря с банките. Вестникът цитира изследване на БАН за стреса от извънредното положение, според което най-засегнати са жените в активна възраст.

В агроприложението на "Телеграф" министърът на земеделието Десислава Танева призовава за пореден път веригата големи супермаркети да зареждат с български храни, защото зеленчукопроизводители вече се оплакват от липсата на клиенти за покупки на едро. В приложението за коронавируса и щетите от него е цитиран американски учен, който предупреждава, че COVID 19 ще се трансформира в сезонен вирус, както грипа. Оптимистично звучи информацията, че Китай и САЩ вече тестват ваксината върху доброволци. .

"Труд" пише за лекарствата, които действат срещу COVID 19. Световната здравна организация започва тестване на 4 потенциални лечения.

"Голяма част от хората спазват съвестно правилата", подчертава в интервю за "Монитор" заместник-кметът по финанси и здравеопазване на София дончо Барбалов. Той допълва, че се правят разчети за загубите от кризата на градския транспорт. БАабалов уверява, че управленският екип на столицата ще направи каквото може, за да подпомогне малкия и среден бизнес в града.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини