Първият брифинг на Медицинския експертен съвет (видео)

Първият брифинг на Медицинския експертен съвет в Министерски съвет се състоя днес.

Пулмологът Коста Костов, който бе натоварен от премиера Бойко Борисов да състави новия орган, представи членовете му. Освен него в МЕС влизат:
- Проф. Радка Аргирова – вирусолог от Токуда
- Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагностика от Токуда
- Проф. Северина Поповска – патолог от МУ Плевен
- адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право
- д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър
- доц. Атанас Мангъров – началник детска клиника в инфекциозна болница София
- доц. Васил Велчев – кардиолог, УМБАЛ Св. Анна
- доц. Любомир Киров – джипи, преподавател в медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
- проф. Георги Момеков – фармаколог, МУ София
- д-р Валентин Павлов – зам.-шеф на зъболекарския съюз
- Проф. Николай Младенов, анестезиолог Токуда
- доц. Росен Калпачки – невролог, Св. Анна
- д-р Александър Симидчиев – пулмолог, МВР болница
- Константин Вълков, програмен директор Дарик радио

Доц. Мангъров обясни колко важни са имунохроматографските тестове, които показват кой е изкарал вируса. Те са важни, за да се види какъв е имунният статус на нацията за коронавируса. Това у нас не се прави, изтъкна доцент Мангъров. У нас тестовете, които се правят са за вече установена инфекция. Амбицията му е да промени мнението на кризисния щаб и да започне диагностика с така наречените бързи тестове. Те са добър източник на информация за сероепидемилогичната обстановка в страната.

На въпрос обаче дали ще препоръчат освен да се правят повече и масово бързи тестове и откъде биха се намерили пари за това, от новия Медицински съвет не отговориха. Обяснението, което беше дадено, е, че съветът ще препоръча на министър-председателя, а решенията не зависят от тях.

Едва ли има спад на заболеваемостта, каза доцент Мангъров.

Няма и установено лечение на коронавирус, стана ясно от съвета по повод информацията, че заразата се лекува с хлорохин и хидроксихлорохин. Тези медикаменти имат много странични ефекти. Не сме тук за противоречим, а да даваме нашето професионално мнение, поясни доцент Мангъров.

Мерките, които се предприемат от държавата за адекватни, коментира още той. Ние само ще съветваме, ще предлагаме, подчерта Коста Костов.

Сега е мъжко време, но не е време за лични битки, така Костов не отговори на въпроса за личните си конфликти с шефа на щаба генерал Венцислав Мутафчийски.

Психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова заяви, че се увеличават тревожните разстройства, паническите кризи. Ще бъде изготвена препоръка как хората да се справят със стреса, както и ще се набележат мерки за лекарите на предна линия, за да не се стигне до синдрома на професионалното прегаряне.

На брифинга присъства заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков. По думите му, има достатъчно много инфекциозни легла и клиники в София и страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини