Над 350 души в областта са поставени под домашна карантина, спазването й се следи стриктно

Над 350 души в областта са поставени под домашна карантина, като спазването й се следи стриктно. Това са наши сънародници, завърнали се след пребиваване в рискови държави. Преобладават нашенци от Германия и Англия. Това стана ясно по време на брифинг на областния управител и председател на Областния кризисен щаб Никола Чанев. След заседание на щаба губернаторът оповести за медиите, че служители на полицията , РЗИ и общините упражняват строг контрол на поставените под домашна карантина. Поради големия брой на лицата и ограничения човешки ресурс на контролните органи не липсват случаи на нарушаване на карантината. Установени са и неверни сигнали по отношение на физически лица и заведения. Предпочитаме да извърши проверка на сигнала, отколкото на неговите мотиви. Важното е да предотвратим разпространение на заразата, подчерта Никола Чанев. Той не коментира броят на наказателните постановления срещу нарушители на домашната карантина в областта.

  Имам добра новина. Темпото с които се прибират гурбетчиите в областта намалява, което ще облекчи работата по контрола на карантината, каза още областния управител.

  Никола Чанев посочи, че МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” има готовност да поема тежки случаи на заболели от коронавируса. На разположение са 11 апарата за обдишване, като част от тях са със собствени компресори. 1 апарат има и в болницата в Крумовград. 18 мобилни респираторни апарата са монтирани и в линейките на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, но се ползват само в случаите на спешни реакции. Има готовност в общинските болници в Момчилград, Крумовград и Ардино да се настаняват заболели с по-леко състояние, каза още губернаторът.

 Никола Чанев посочи още една добра новина. Петима души от областта са се записали като доброволци за реакция при случаи на зараза. Те са се обърнали към Областния съвет на БЧК. Днес Областния кризисен щаб и ОС на БЧК създадоха Банка от доброволци. Те ще се включат при затягане на рестриктивните мерки, когато социални и здравни работници ще бъдат затруднени и ограничени в действията си. Никола Чанев препоръча всяка община в областта да създаде своя общинска банка, като си партнира с местните организации на БЧК. В момента желаещите могат да се записват на телефон 0361/6 51 09. Изисква се доброволците да бъдат на възраст от 18 до 60 години.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини