10 страхотни дестинации в България през есента

Лятото си отиде и всеки започва да мисли къде да се наслади на последните слънчеви лъчи. А какви са плюсовете и минусите на това да почиваш през есента? Според мен са два – времето и трафикът.

Плюсът – значително по-спокойният трафик. Всеки, който живее в по-голям град, е запознат с тази тема…

Минусът – капризното есенно време. Знаем, че месеците, в имената на които има буквата „р“ може да ги броим за дъждовни, а да отидеш на почивка и да си стоиш в хотела не е готино.

Аз съм от хората, които по това време на годината ще изберат да отидат на планина, да си направя дълги походи с приятели и да се отпусна в спа центъра на хотела.

Ето от мен 10 идеи за страхотни дестинации, които можете да посетите в България през есента.

10. Златоград

Да започнем от най-южния град в България. Златоград се намира в област Смолян и е в близост до границата с Гърция. Още с влизането в града ще усетите духа на Възраждането. Улиците са калдъръмени, а първите етажи на къщите са музеи или дюкяни на старовремски традиционни занаяти, които се поддържат и до днес. В автентичната обстановка можете да видите на живо как се обработват вълна, козина или памук. Има работилници за предачество, плетачество и тъкачество – с отвесен и хоризонтален стан, абаджийство, гайтанджийство и терзийство. Златоград е единственото място, където се изработват уникални сувенирни ножове от кози рог, който се прикрепя майсторски към специално изработена дървена дръжка.

9. Село Манастир

10 страхотни дестинации в България през есента

Знаете ли, че това е най-високото село на Балканите? Намира се на 48 км от Пловдив и е разположено на впечатляващата надморска височина от 1460 м. Край селото е изградена и екопътека, която достига до красив водопад. Основано през 1890 г. върху останките на старо селище, село Манастир се намира на около 20 км след град Лъки. В района е имало срутен манастир, затова и първите жители са дали това име на селото.

8. Банско

В Банско преди ски сезона – едно от любимите ми места за почивка. Ако сте от София, това е мястото, което ще ви препоръчам. За два дни може да разгледате градчето преди да е затрупано със сняг и туристи. Моментът, в който ще имате възможност да видите Банско през друга призма – да разгледате малките калдъръмени улички край центъра, да се насладите на красивата природа и да посетите църквата „Света Троица”. Заедно с обогатяване на културното ви Аз, ще можете да се насладите и на СПА процедури и достъпни цени, предлагани по това време на годината от хотелиерите в курортното градче.

 

7. Ловеч

10 страхотни дестинации в България през есента

Градът е разположен в Централна Северна България, а около него има много красиви гледки. Крушунските водопади се намират недалеч от село Крушуна. А там… ще останете без думи пред тази красота. В близост до града се намират още Деветашката пещера, Деветашко плато и пещера Стълбищата, които заслужават внимание. С пристигането в Ловеч, може да посетите Ловешката крепост. Разположена южно от града, на хълма Хисаря. На входа на обекта ще ви посрещне голямата статуя на Васил Левски, с поглед вперен гордо в града. Пешеходната разходка отнема около 1 час, в зависимост от темпото, с което се движите и дали ще надникнете във всеки ъгъл на крепостта.

6. Велико Търново

Мястото, където можем да се учим и да почиваме. Старата българска столица привлича не само с хълма Царевец и манастирите си, но и с запазена автентична архитектура. Една разходка по Самоводската чаршия, ул. „Гурко“ (на снимката) или някоя малка уличка между пл. „Майка България“ и крепостта Царевец ни връща назад в годините.

5. Велинград

10 страхотни дестинации в България през есента

Градът с най-добрите СПА хотели. Мястото, където може да прекараме целия дъждовен ден в хотела. Ако времето е слънчево може да се разходите до местността Гергевана, намира се в Чепинското корито на Родопите. Може да си направите пикник и да се насладите на природата.

4. Чепеларе

Само на около 80 км от София малкото китно родопско градче Чепеларе привлича много туристи по всяко време на година. Интересен факт е, че Чепеларе е вторият най-високо разположен град в България. А това означава – изключително свеж въздух и невероятни гледки към Родопите. В близост се намират „Чудните мостове” – този скален феномен си заслужава да се види и разходката до него е чудесен начин да се откъснете от сивото си ежедневие. В Чепеларе може да видите и църквите „Св. Анастасий” и „Св. Богородица”. В този край може да се насладите още на връх Снежанка и обсерваторията Рожен.

 

3. Орлово око

10 страхотни дестинации в България през есента

На покрива на Родопите! Когато говорим за красиви гледки, това е мястото, на което си заслужава да се отиде. Не е за хора, които се страхуват от високо, но да поемеш риска и са насладиш на красивата гледка си заслужава. За да стигнете до Орлово око, трябва да преминете през тясното Буйновско ждрело, където на повечето места две коли не могат да се разминат. Изкачвате се на 1563 м надморска височина, на родопския връх Свети Илия, и стъпвате на платформа – в краката ви е бездна, а пред очите ви – планината като карта. Виждате връх Голям Перелик, Гърция, Пирин, а под вас са село Ягодина и Буйновското ждрело. Мисля, че си заслужава, а вие?

2. Чудните скали на язовир Цонево

На 4 км от варненското село Аспарухово, точно там, където бреговете на язовир Цонево са най-стръмни, като приказни кули на замък се извисяват Чудните скали. Това са около десетина красиви скални игли, високи около 40-50 м, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира спокойно си плават лодки.

1. Село Ковачевица

10 страхотни дестинации в България през есента

На първо място ще поставя село Ковачевица – в югозападния край на Родопите, на 24 км от Гоце Делчев. В това скътано селце ще се чувствате сякаш участвате в „Мера според мера” или в „Мъжки времена”. Всъщност тези два филма са снимани именно там, но и днес жителите на селото продължават да живеят в същите каменни къщи с дувари и покриви от плоски каменни плочи. Над тесните калдъръмени улици са надвиснали чардаците и еркерите на двуетажните и триетажните къщи, характерни за довъзрожденския период. Стаите са с огнища, с килери, със запазени пещи, които не са бутафория, а се използват по предназначение. Когато се наситите да гледате сградите, можете да се спуснете по поречието на река Канина, да видите Синия вир или да се разходите из боровите и буковите гори наоколо. За множеството еднакви по размер дупки върху скалата „Кози камък” се твърди, че са копие на звездното небе над областта. Наблизо се намират и селата Рибново, Долен и Лещен, които не са по-малко атрактивни дестинации и заслужават вниманието ви.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини