4000 в болница е мрачният сценарий, за който се готви България. Преглед на печата

"24 часа"

4000 в болница е мрачният сценарий, за който се готви България

Имаме 30 човека в болница, а се готвим за 4000. С тези думи премиерът Бойко Борисов обяви в неделя най-мрачния сценарий за развитието на заразата от COVID-19 на територията на България.

Никой не може да каже на колко заразени ще настъпи пикът, но вероятно ще е до 2-3 седмици, коментира по-късно началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Според него обаче 4000 било хипотетично.

"Аз и моите колеги носим цялата отговорност. Първата ми задача е да защитим живота и здравето на хората. С всички мерки, които налагаме, целим да намалим натиска върху болниците. Когато натискаме разпространението на вируса, си създаваме време, за да остава място за лечение на болни хора в болниците", мотивира министър-председателят по-строгите мерки.

"Труд"

В квартални магазини цените растат плавно

Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки, макар и с по 10-20 стотинки, показа проверка на "Труд" в София и страната. Официално спекула няма, но въпреки това пакетирани продукти като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките бакалии. Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.

И докато за вносните стоки увеличението може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските продукти няма обяснение, категорични са читатели на вестника. Това е и причината пред големите вериги все още да има дълги опашки, въпреки изискванията за по-малко посетители едновременно и повечето време, което отнема пазаруването. Причината е, че те все още поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, обясняват клиенти.

"Монитор"

Плащат с европари стимулите за медиците на първа линия

"Не смятам, че този текст, предложен от БСП, е полезен. Бих предложил след обнародването на закона за извънредното положение, ако се стигне до подобно решение, максимално бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи. Те по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. ...Не го харесвам този текст и не искам да действа", каза той в интервюто, което бе излъчено още преди държавният глава да обяви решението си да наложи вето върху текста.

"Сега"

Ангелкова ще спасява летния сезон с ваучери за 2 години напред

Заради пандемията на COVID-19 Министерство на туризма предлагат пакет от мерки срещу евентуални фалити в бранша и обмисля въвеждането на кризисна рекламна стратегия за летния сезон. Това каза пред БНТ министърката на туризма Николина Ангелкова.

Замисълът е всеки, който е платил за екскузия, да я отложи пътуването за по-късен етап, но да не си иска парите обратно. Защото в противен случай туроператорите масово трябва да обявяват фалит, а потребителите да си търсят парите от застрахователите. А последните, от своя страна, могат да търсят аргументи в извънредното положение и така в крайна сметка потребителите да се окажат в ситуация без върнати пари и без осъществено пътуване. Предложението е бъдат издавани ваучери за неосъществените пътувания.

"Капитал"

Защо лекарите искат по-строги ограничения

Новината за масовата екскурзия на софиянци на Витоша в събота предизвика бурно възмущение от много лекари. Най-меките реплики в някои техни групи в социалните мрежи бяха: "Няма толкова недисциплинирана тълпа. Всички ония дървени философи, дето обясняват колко тежки били мерките - ами още по-зле ще става при това поведение. И сме на път да повторим италианския сценарий, защото българите правят същото, което правеха италианците само преди две седмици."

Лекарите имат основания да се притесняват. Те, от една страна, виждат, че ограничителните мерки не се спазват, особено в по-крайните квартали и по-малките населени места. Според тях особен риск има и от взривно разпространение в ромските общности. От друга страна, лекарите са наясно, че все още няма достатъчно защитни облекла. Това създава огромен риск за всички. Комбинацията от тези два фактора означава, че може да се стигне до много заразени за кратко време, а когато лекарите и сестрите, които ги лекуват, също се заразят заради липса на защитни облекла, няма да има кой да се грижи за следващите вълни

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ца
    Цар Тиква
    3 0
    10:17, 23 мар 2020
    Испания след драматично съобщение национализира всички свои частни болници тази седмица, за да сдържа вируса.
    • 11
      11111
      0 0
      12:57, 23 мар 2020
      14 784
      Раждания за тази година
      97
      Раждания за днес
      23 711
      Смъртност за тази година
      155
      Смъртност днес
Последни новини